úterý 24. prosince 2013

Betlémské světlo v Božicích

Stále oblíbenějším symbolem Vánoc se stává betlémské světlo. Jeho novodobá tradice je stará přesně čtvrt století, u nás v Česku se objevila až po listopadu 1989. Své nesmělé kořínky zapouští i v naší obci.

Příkladem nám může být nedaleké město Miroslav, kde betlémské světlo rozváží samotný pan místostarosta Roman Volf. Zajel jsem si pro ně dnes ke kapličce-zvoničce do Kašence. A tak máte-li někdo zájem, rádi se s vámi o ně podělíme. Zkušenosti dokládají, že nejvhodnější je přijít i pro ně s lucernou a již použitou silnější svíčkou.
Možná je nás v Božicích víc, každopádně Nevrklovi, Božice 64 (vedle Hostince u Kudličků) jsou připraveni vám plamínek betlémského světla předat.

K tradici betlémského světla uvádí MF Dnes mj. : 
Betlémské světlo dorazilo o víkendu z Vídně přes Břeclav do Brna. Světlo tradičně převáželi skauti, kteří ho předali při mši v katedrále na Petrově brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu.
V Rakousku se v roce 1986 rozhodli, že vyberou dítě, které na začátku adventu odletí do jeskyně, kde se podle legendy narodil Ježíš Kristus. Zapálí tam světlo od věčného ohně a přiveze ho do Vídně. V sobotu se ve Vídni uskutečnila tradiční bohoslužba, na které si převzaly světlo skautské organizace nejen z evropských zemí. 

           Ladislav Nevrkla



Žádné komentáře:

Okomentovat