neděle 29. prosince 2013

Svatojanské svěcení božických vín a ochutnávka (akt. 29.12.)

Obnoveným obyčejem se i v Božicích stává Svatojanské svěcení vín. Ke svěcení došlo po sváteční bohoslužbě v neděli 29.12.2013 v kostele sv. Petra a Pavla v Božicích P. Markem Orko Váchou.
Členové družstva božických vinařů připravili kolekci svých vín u pravého bočního oltáře, kde byla posvěcena. (Levý boční oltář zdobí od Štědrého dne krásný betlém - viz foto). Jak ve své promluvě zdůraznil M. O. Vácha, tímto aktem je žehnáno vinařům, kteří víno vyrobili, i těm, kteří budou toto víno ochutnávat a popíjet. Je to prostě modlitba za producenty i konzumenty.
Vlastní ochutnávka proběhla od 14 hodin v jídelně kulturního domu a foto z první hodiny vám nabízím. Prostor jídelny byl do 15 hodiny zcela zaplněn, jak dokládají některé z posledních fotografií a řadu návštěvníků jsem už ani objektivem nezachytil. Musím dodat, že jsem nepil žádný špatný vzorek. Jako vyloženě lehké svěží víno jsem ochutnal modrý ruland rosé, jinak jsem okusil řadu vlašáků, jeden rýňák, chardonnay, muškát, rulandské šedé a nakonec mladý dorn. Na velikonoční košt se fakt po této ochutnávce můžeme všichni těšit. Tak nezapomeňte si v kalendáři rezervovat neděli 20.4.2014.
.

                    Ladislav Nevrkla



















Žádné komentáře:

Okomentovat