neděle 22. prosince 2013

Vánoční zamyšlení nad božickou kulturou

Adventní program v Božicích byl skutečně bohatý. Prakticky zde chybělo pouze Česko zpívá s Deníkem, celostátní akce zpívání 5 koled dne 11.12.2013. Na to, že zde máme dva pěvecké sbory trošku škoda...
Druhou stránkou téže mince je účast občanů na akcích. Co si budeme povídat: Účast božických občanů na všech uskutečněných akcích je bídná, což konstatujeme my, kteří jsme je všechny navštívili. Je proto třeba položit si zásadní otázku: "Kde udělali soudruzi z endéer chybu?" Já tu jednu velmi významnou vidím v naprosté absenci jakékoliv koordinace těchto akcí. Obec  tuto otázku pustila zcela ze zřetele. Chyba!!! Neexistuje žádná nástupkyně kulturní komise, kterou v minulých letech vedla paní Otilie Pavlíčková, každý dělá to své "ve vlastní režii" a když se zeptáte lidí, proč jste nepřišli?, tak nejčastěji odpoví: My jsme o tom nevěděli!!! Tomu nevěřím, ale vyvrátit to nemám jak.
Když se podívám do sousedních menších obcích, tam obec žije svými akcemi daleko intenzivněji. Příkladem nám můžou být Mackovice, Pravice i Borotice. Zčásti i Břežany a Velký Karlov. Božice dělají akcí zdaleka nejvíc, ale jako by mimoběžně! Když to dělá ten, tak tam nejdeme, to ignorujeme, .... . Závist, závist, nenávist! Kdepak jsme to jen slyšeli???
V nejnovějším čísle Novin Niva je zcela zřetelně vidět rozdíl mezi obcí Božice a třeba obcí Břežany. Jedno ale mají společné: Úplně zmizely dříve tak oblíbené myslivecké plesy!!! Že by myslivecká sdružení přestala existovat? Nebo že by myslivci neměli co do tradiční tomboly? Nevím, to nám musí říct sami myslivci. V Břežanech i Božicích vidím pouze jediný ples: V Božicích ho dělá 22.2.2014 Sdružení rodičů při základní škole a v Břežanech - světe div se - taky 22.2.2014 tělovýchovná jednota! Podle Nivy dělají břežanští hasiči 1.3.2014 Fašank, podle kuloárních informací ho taktéž 1.3.2014 budou dělat i božičtí hasiči. V Novinách Niva o tom bohužel není ani čárka! Břežanští hasiči dělají premiérově 15.3.2014 veřejnou zabíjačku, podobně jako mackovičtí Kohouti už 25.1.2014! V Božicích bude asi leden poprvé v historii kulturně zcela vyprázdněný! Nebo mě někdo doplní nějakou zajímavou akcí?
Jsem ten poslední, který by měl z výše uvedených řádek radost. Snažím se propagovat a reportovat všechno, co se v Božicích děje. Bez ohledu na pořadatele, na nějaké osobní sympatie či antipatie. Žijeme v jedné obci, měli bychom se umět nad malichernosti povznést. Budu docela zvědav, jestli mě někdo přesvědčí o opaku. Kdysi se pan farář na půlnoční v Hrádku zeptal: Proč jste přišli? Já bych se zeptal podobně: Vážení občané, proč jste nepřišli?

             Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Souhlasím!! Díky pane Nevrklo za naprosto výstižný popis situace a taky za to, že tu máme takový zdroj informací. Díky němu máme bezvadný přehled o tom, co se v obci a okolí děje. Snad se nad těmito řádky všichni zamyslíme a nezůstane jen u toho. Přeji Vám do nového roku stejné neutuchající zaujetí pokračovat v této práci pro nás všechny.

    OdpovědětVymazat