neděle 22. prosince 2013

Božice plné nových dopravních značek (dopl.23.12.,akt.10.1.)

Jak informuje vedení naší obce byly v průběhu měsíce prosince 2013 instalovány po celé obci nové dopravní značky. Dvě jsou stěžejní, další pak přispívají k bezpečnosti hlavně chodců a dětí.
Ta nejdůležitější značka byla umístěna u zastávky u autobusové sýpky. Našel se nakonec kompromis i s vlastníkem sýpky, a tak se tam dá i parkovat. Já osobně bych však místo značky "zákaz vjezdu" s dodatkovou tabulkou umístil do tohoto prostoru značku "průjezd zakázán"! Ale to jen tak na okraj, aby řeč nestála ...
Daleko viditelnější je fluoreskující žlutá dopravní značka upozorňující na "místo pro přecházení" (které není vyznačené na vozovce) od řadovek k novostavbě Škrabalových. Zbytek jsou bezpečnostní tabule u kulturáku a v "satelitním městečku" nad dépéeskou (příšerný název pro místní část, kdo vymyslíme něco lepšího?).

                        Ladislav Nevrkla

Upřesňuji výklad dopravního značení u Hudcových - jedná se o místo pro přecházení nikoliv o přechod pro chodce: 

Přechod pro chodce je místo na pozemní komunikaci určené pro přecházení chodců a označené příslušnou dopravní značkou. Je určen pro přecházení vozovky, případně i jiných jízdních pásů. Každý přechod pro chodce musí být na vozovce vyznačen vodorovným dopravním značením (zebrou). Na přechodu má chodec přednost před auty. 

Místa na přecházení nejsou vodorovným značením (zebrou) označená a chodci na nich přednost nemají.
"Místa pro přecházení jsou stavebně upravené úseky místní komunikace, které usnadňují přecházení chodců přes komunikaci. Místa pro přecházení vytvářejí pro chodce častější možnost přechodu přes komunikaci, nenahrazují ale 
přechody pro chodce," říká norma ČSN 73 6110 Projektování místních komunikací.








10 komentářů:

  1. Dopravní značení u firmy Míča se nepovedlo. Řidiči zákaz nerespektují a chodci jsou ještě víc ohrožení než dřív.Zkuste si hodinu stoupnout na zastávku a uvidíte!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba nebude ve značení, ale spíš v řidičích. Mě tudy nikdy ani nenapadlo projet, i když tam značka ještě nebyla. Teď už je to práce policie, ta by měla pokutovat nedodržování dopravního značení.

      Vymazat
    2. Zas nějakej chytrák!!! Když radnice bude koukat jak se tam kolem dětí prohání auta tak je to špatně. Když se tam dá zákaz vjezdu, tak je to horší jak dřív??? To nemůžete myslet vážně!

      Vymazat
  2. Proč už tam ty policajti nestojí?

    OdpovědětVymazat
  3. Jednoduché, protože stojí pod přejezdem nebo pod hospodou u Kudličky

    OdpovědětVymazat
  4. Ono řešení umístění zákazové značky u sýpky je dle mého názoru celkem nešťastné.Zákazové značky by měli být instalovány už na začátku křižovatky (odbočky) k zastávce a né až u zastávek.Ze strany od Hrušovan by měla být doplněna dodatkovou tabulkou ,,mimo bydlící a vjezd na povolení OÚ.Vozidla s tímto povolením by musela mít viditelně povolení k vjezdu. Na příjezdu od Znojma by měla být umístěna v ostrůvku zastávky na takovém místě kde je viditelná i ze strany od nádraží když se projíždí křižovatkou.Navíc z každé strany před příjezdem do křižovatky měla být značka upozorňující na zákaz vjezdu tudíž značka zákaz odbočení.Vše by vyřešil uvažovaný plán o zřízení kruhové křižovatky ale to je řešení v nedohlednu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak sem koukal že dnes bylo vyvěšeno rozhodnutí o instalaci dopravních značek u sýpky. Přesně jak sem předpokládal.Značka zákaz vjezdu od Znojma nemá být u zastávky ale na hranici křižovatky.Proto tam každý obrazně vletí a když uvidí zákaz tak si řekne ten kousek už projedu.Je to chyba ale je to tak.Odbočím.Ta zastávka totiž není jako zastávka ale jako běžná komunikace se zastávkou.Tudíž při průjezdu je řidič jen povinej při zastavení busu v zastávce v obci jen zastavit vozidlo za busem a dát přednost přecházejícím chodcům z busu.Vrátím se.Jelikož je tam ale teď instalována značka s dodatkovou tabulkou neměl by tam krom busu nikdo co dělat to je pravda ale označení je nevyhovující a už obec sama by na to měla poukázat a né čekat až to bude někdo kritizivat to je důležité.

    OdpovědětVymazat
  6. V reakci na tento diskuzní příspěvek jsem zkopíroval letecký snímek z výše uvedeného rozhodnutí. Nejsem si docela jist, jak to vnímat, každopádně se starosta obce může dotázat, jestli je značka umístěná v souladu s rozhodnutím. Věřím tomu, že si i řidiči zvyknou, že se tudy už nesmí jezdit a přestanou ohrožovat chodce, kteří se nyní v tomto prostoru cítí bezpečněji, ale co naděláte s nezodpovědným řidičem, který tudy přes všechna opatření projede? Přece ani ten řidič nechce do maléru - a to pokuta je to nejmenší, co by ho mohlo potkat§ (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Ta značka zákazu vjezdu směrem od Znojma se nemohla dát na hranici křižovatky a to z toho důvodu, že je tam část pozemku firmy Míča a jak jistě víte, tak tam má rampu na skládání zboží. Proto po projednání s výše uvedenou firmou se musela zákazová značka posunout blíže k zastávce a nemohla být na hranici křižovatky i když zde by to bylo lepší. Jinak to však nešlo. Jak někdo ale psal výše, tak je to hlavně v hlavách řidičů aby do tohoto prostoru nevjížděli. Pobíhají zde děti čekající na autobus a lehce by se mohlo stát neštěstí. Hlavně z tohoto důvodu radnice přikročila k tomuto řešení. Je ale také jen dočasné. Čeká se na vybudování kruhového objezdu a přemístění zastávky autobusu někde do prostoru před školou.Tím by se tato situace vyřešila. Takže tolik na vysvětlenou. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  8. Chápu potřebu p.Míče že potřebuje zachovat příjezd na rampu ale toto by vyřešila vyjimka o povolení k vjezdu jak sem psal výše pro potřeby skladu ale co se týče řidičů tak Božičtí řidiči si na to zvyknou i když taky sem je tam viděl projet ale jde i o ty ostatní.Možná by nebylo na škodu přidat před křižovatky zn.zákaz odbočení nebo aspoň zn.slepá ulice.

    OdpovědětVymazat