sobota 14. prosince 2013

V Knize roku 2013 kniha rozhovorů Marka Orko Váchy

Často si říkám, jak je možné, že se u nás setkáváme s lidmi, jejichž život a dílo jsou nejen nevšední a zajímavé, ale jsou to navíc osobnosti celorepublikově známé, a většina občanů Božic ani pořádně neví, že je tady máme.
Takovou osobností, která sice v Božicích nežije, nebydlí, ale téměř každou neděli zde promlouvá je kněz, biolog, cestovatel, publicista a spisovatel Marek Orko Vácha.
Dnes jsme se s jeho jménem mohli opět setkat. V celostátní anketě, jejíž obnovenou tradici již po třiadvacáté zorganizovaly Lidové noviny (jejichž vlastníkem je od léta letošního roku politik Andrej Babiš), se na děleném 9.-12. místě umístila kniha rozhovorů, které se známým brněnským knězem a trapistickým mnichem Karlem Satoriou alias mnichem Martinem vedl jeho kněžský přítel Marek Orko Vácha. Velice otevřená zpověď má velkou šanci oslovit i čtenáře, kteří se zabývají duchovními věcmi.
Nezbývá než si knihu nazvanou Život je sacra zajímavej přečíst. Myslím, že by neměla chybět ani v obecní knihovně, podobně jako některé z desítky již dříve vydaných knih Marka Orko Váchy.
Kdysi potěšil božické a křídlovické domácnosti prelát May Max Mayer. Na počátku 20. let věnoval každé domácnosti dvě své knížky, které vydal. Dodnes se ve znojemském muzeu šest prelátových knih uchovalo. Jestli má některou z nich někdo v Božicích, nevím. Ale neslyšel jsem nikoho, že by se o tom zmínil. Nedávno se mi ozval prelátův vzdálený příbuzný ze Slovenska. Pátrá po rodových kořenech a leccos o prelátovi ho zaujalo i v mých článcích o prelátovi. Život a dílo preláta Maxe Mayera, jehož výročí narození 3.12.1845 nedávno připomnělo kalendárium významných osobností Znojemska otištěné ve Znojemském týdnu (který vydává známý znojemský příznivec sociální demokracie Zbyšek Dřevojan), je stále živé a inspirující. Naštěstí je tato osobnost i v dnešních Božicích přeci jenom v obecném povědomí a známá. I když i s nezbytným balastem různých nepotvrzených tvrzení a drbů. I to bývá osudem osobností.

         Ladislav Nevrkla
Na snímku mnich Martin

Žádné komentáře:

Okomentovat