úterý 5. května 2015

Jsme Moravané a měli bychom na to být hrdi

Pod tímto titulkem vyšel nedávno zajímavý sloupek v Horáckých novinách. Podobně se k tradicím a povědomí historické Moravy staví starosta Miroslavi Roman Volf. Doslova píše: Akci za vyvěšování moravské vlajky považujeme za krásnou tradici, kterou od počátku podporujeme. Myslím, že je nás hodně, kteří o Moravě mluvíme, rádi o ní slyšíme a bereme ji jako samozřejmou součást našeho života.
Jen si vzpomeňte, jak se nám nelíbil název Brněnský kraj, když se reorganizovalo územní členění Česka a jak se velmi záhy požádalo o změnu názvu na tradiční Jihomoravský kraj. Náš rod pochází z Dačicka, což je právě území historické Moravy (Dačicko - Slavonicko), které je od roku 1960 přičleněno k Jihočeskému kraji. Povědomí Moravy však udržují i tam a i tam se hlásí k tradici vyvěšování moravské vlajky.
Miroslavský starosta Roman Volf však jde letos ještě dál. Píše: Moravskou vlajku vyvěšujeme nejen u příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ale i při konání největších městských slavností.
A tak mě napadá, jestli bychom se k této iniciativě nemohli i my v Božicích připojit, když na státní svátek u nás moravskou vlajku vyvěšujeme již řadu let. Máme letos před sebou řadu zajímavých akcí a slavností, při nichž by vlajka obce v doprovodu vlajky Moravy určitě mohla viset. Co tomu říkáte?
                                                                       Ladislav Nevrkla

Podpořme výzvu Chcu, aby na mojí radnici vlála Moravská vlajka - https://www.facebook.com/pages/Chcu-aby-na-mojí-radnici-vlála-Moravská-vlajka

Žádné komentáře:

Okomentovat