neděle 31. května 2015

Zajímavý projekt představuje Božice jako naši krajinu (+další foto)

Ing. S. Kozlovská a K. Hala
Páteční podvečer se protáhl až do večera. Představit Božice jako moji krajinu z pohledu všech generací je úkol docela zajímavý a mnohovrstevný. Však se to taky v zaplněném sále božického kulturního domu potvrdilo.
První část setkání se možná trošičku protáhla, ale co máme ošidit, co zkrátit a nic nevynechat? Kolikrát se takhle sejdeme nad tématem, které svým názvem vzbuzuje tak trochu buditelsko-obrozenecký charakter? A kolikrát se v zajímavé diskuzi, vzpomínkách i různých úhlech pohledu pobavíme nad odkazem našich předků i nás samotných? Co si vlastně lidská paměť uchová živé a jasné a co se smývá nánosem času a idealizujících vzpomínek?
Zaujalo třeba to, že děti, které do projektu vstoupily svými kresbami (a že jich byla třetina žáků školy!), velmi často zachycovaly vodní plochu a stromy. Obojí do naší krajiny od nepaměti patří a obojího je k životu třeba. Kdykoliv bylo na Božicku vody málo, vždy to znamenalo katastrofu, ale na druhou stranu, kdykoliv bylo vody nárazově hodně, museli se obyvatelé Božic a Českých Křídlovic této vodě bránit. Vzpomenulo se na velké rybníky na Jevišovce, které už žádná žijící generace nepamatuje, ale připomněly se vodní plochy (i mimo náš katastr, ale nám blízké), které máme dneska a které - jak bylo oprávněně připomenuto - málo propagujeme!!! Kdyby nebyl bývalý pan starosta Ing. Čurda proti, rád budu jeho seriál o vodě, vodních plochách, mokřadech a jiných zajímavostech přírody na tomto blogu publikovat. Právě Ing. Zdeněk Čurda je jedním z desítky božických respondentů, kteří se ochotně zapojili do projektu. Rád bych jim moc poděkoval, že tak učinili. Zůstane tady u nás v Božicích díky nim, jejich vzpomínkám, důkaz o tom, jak se na Božicku za posledních 70 let proměnila krajina, co z ní zmizelo, co naopak přibylo a co se nějakým způsobem změnilo zásahem člověka. To všechno bude po skončení projektu, který v rámci projektu Mendelovy univerzity, Ústavu aplikované a krajinné ekologie, zpracovává Ing. Silvie Kozlovská, PhD., zachyceno na DVD, bude součástí putovní výstavy, která se dostane i do naší obce a bude představovat takovou nevšední moderní kroniku obce Božice.
O příjemný kulturní zážitek se postarala božická škola. Díky velkému pochopení pana ředitele Jana Peterky, díky pedagogům a díky žákům získala páteční akce velmi široký záběr. I kdybychom si z předneseného nezapamatovali nic, důležitý je celkový dojem, a ten jsme měli i díky doprovodnému programu velmi dobrý. Ke zdaru pořadu přispělo skvělé moderování pana ředitele, výstavka výtvarných prací, výborné výkony mažoretek, ukázky zumby i písničky nejmladších žáků školy v doprovodu školního kytarového souboru. Paní učitelka Koledová, pan ředitel a pan starosta předali ocenění autorům nejhezčích výtvarných prací, Ing. Kozlovská představila projekt i svoji alma mater a my ostatní jsme se ve druhé části programu mohli ke všemu, co jsme viděli a slyšeli, vyjádřit. Jste-li pamětníky a máte-li chuť se do projektu ještě zapojit, kontaktujte mě a já veškeré informace předám řešitelce projektu Ing. Kozlovské.
Z velkého množství akcí, které jsou v současné době v Božicích pořádány, patří páteční kulturní a diskuzní pořad Božice - moje krajina, k těm podařeným a s velkým přesahem.
         Ladislav Nevrkla






































































Žádné komentáře:

Okomentovat