středa 8. června 2016

Inspiraci pro dětské hřiště hledejme třeba v Hostěradicích

Výzva k rozšíření a úpravě nového dětského hřiště v Božicích padla, zdá se, na velmi úrodnou půdu. Lidi tato problematika velmi zaujala a já to vidím i podle čtenosti příspěvku Co by ještě mohlo být na dětském hřišti v Božicích na tomto blogu.


Nedávno jsme hráli fotbalový zápas v Hostěradicích a když jsme jeli domů, jeli jsme druhou stranou (k mostu) a kolem dětského hřiště. Dneska jsem byl pracovně v Oslavanech a tak jsem se na zpáteční cestě v Hostěradicích zastavil a dětské hřiště navštívil. Byl jsem velmi příjemně překvapen inspirativnosti zdejšího koutku pro děti.
Hostěradice jsou obcí, která je v současnosti přímo souměřitelná s Božicemi. Velikostí, počtem obyvatel, fotbalem. Má daleko slavnější a bohatší historii, množství dochovaných památek, výborné zachovalé historické prameny, do jejichž zpracování se pustily velké naděje současné nastupující badatelské generace (jedna z těchto mladých badatelek je z Božic!!!, druhá má v Božicích prarodiče; Božice, toť líheň badatelů :-)! ). Jenom díky blízkosti Miroslavi nemá úplnou  základní školu, ale pouze 1. stupeň.
Dětské hřiště a jeho okolí je pro Božice přímo inspirativní. Jak hracími prvky, tak svým umístěním, ochranou a dokonce - světe, div se!!!! - i veřejným záchodkem. Nemají zde pergolu nebo přístřešek, jelikož jednu třetinu hřiště zastiňují vzrostlé topoly, vysázené u bývalého koupaliště v roce 1962. Takže čekat, že u nás vysadíme  u hřiště nějaké stromy a ty budou vrhat blahodárný stín, je sice možnost, ale stínu by se tady dočkali tak tak děti dnešních mrňousů. Takže je třeba přemýšlet o něčem jiném.
Dříve měli v těchto prostorách venkovní koupaliště. Hygienické nároky a náklady na údržbu vedly k jeho likvidaci a následné úpravě. Od silnice potkáme dětské hřiště pro MŠ (i s dřevěným domečkem pro úkryt před ostrými slunečními paprsky), víceúčelové hřiště s umělým povrchem, kde zrovna trénovali (kopali na branku) mladí fotbalisté, kteří se nezapomněli pochlubit, že Božice - na rozdíl od mužů - porazili, otevřené dětské hřiště, budku WC a  oplocené  uzavřené kryté posezení patřící hasičům. Kousek odtud pak najdeme velké fotbalové hřiště. Všechno pěkně pohromadě.
Pořádek hlídají bezpečnostní kamery - jak vidno, ani to není pro obec žádný problém. Podobně jako veřejný záchodek, jehož vnitřek vidíte též na fotografii. Prostě v Hostěradicích mysleli po řadě špatných zkušeností na všechno, takže jsou otevřená hřiště i WC přístupné všem pod bdělým okem kamery!!! Máme to tak v práci (ty kamery) a vím, že to je funkční.
Tak jsem sám zvědav, která z těchto inspirativních možností se ujme v Božicích. Vy asi taky. A nemusí být všechno hned.
                                   (lan)












Tento prvek má prý mezi dětmi největší ohlas

Kadibudka zvenku...



...i zevnitř

Nad veškerými hřišti i WC bdí
pozorné oko kamery


Na blízkém hřišti MŠ mají i domeček - dřevěný srub


                                                   

Žádné komentáře:

Okomentovat