čtvrtek 9. června 2016

Kamerové systémy k větší bezpečnosti v obcích

Kamerový systém
v Hostěradicích
Nedávno jsem na tomto blogu uváděl obec Hostěradice jako jeden z možných příkladů pro naši obec. Součástí zabezpečovacího systému v prostoru dětského hřiště, hřiště s umělým povrchem, objektu mateřské školy a její otevřené zahrady a dalších přilehlých objektů jsou i kamery.


Dnešní Lidové noviny (po mé urgenci a včerejším slibu byly již dnes ráno ve schránce) se ve své pravidelné čtrnáctidenní příloze Starostové píší noviny věnují tématu: Je ve vaší obci či městě bezpečno? Co pro to děláte?
Odpovědi jsou určitě inspirativní a aplikovatelné i u nás. Tak paní starostka z Němčic nad Hanou uvádí, že "již několik let máme v obci zaveden kamerový systém, který postupně rozšiřujeme". Starosta Brandýsa n.L.-Staré Boleslavi V. Picek dodává: "Sedmnáct kamerových bodů je především preventivním nástrojem." Starosta Benešova píše: "Máme i kamerový systém, ale je nutné ho zdokonalit. Získali jsme dotaci od ministerstva vnitra, díky níž bude jeden bod modernizován a jeden přibude." "Při odhalování pachatelů trestné činnosti a dohledu nad veřejným pořádkem je úspěšně využíván také městský kamerový systém," doplňuje starosta Prahy 5 R. Klíma.
Nejvíc prostoru dostal starosta dvoutisícové jihočeské obce Boršov n.Vl. Jan Zeman. Mj. píše: "Velice se nám osvědčilo více než 450 e-mailových adres na naše občany, domácnosti. V případě, že se něco stane, občany okamžitě informujeme pomocí elektronické pošty a zároveň rozesíláme doporučení "zkušeného zloděje", který radí, jak se chovat, aby domácnost nebyla vykradena. ... Nebojíme se zveřejnit záběry ze soukromých kamerových systémů s nafilmovanou trestnou činností. Posledním případem byl noční zloděj keřů. Po zveřejnění v e-mailové databázi měl příběh život doslova jepičí - do pěti minut se ozývali první občané, kteří ho poznali."

Myslím, že pro nás by byl v první fázi dostačující hostěradický model.

                          (lan)
Kamerový systém v Hostěradících



Žádné komentáře:

Okomentovat