čtvrtek 23. června 2016

Křídlovická studánka? Neprávem opomíjený božický klenot

Nemáme v Božicích přehršel historických památek a nemáme zase tolik zajímavostí, abychom si mohli dovolit některé z nich přehlížet či opomíjet. Jednou takovou božickou "Popelkou" je studánka v Českých Křídlovicích. Mariánská studánka Na kopečku v Českých Křídlovicích, dodávám já.


Určitě bych se dopustil nepřesnosti, kdybych tvrdil, že se o studánku v Křídlovicích nestaráme. Staráme, ale zdá se - bohužel - že její poslední úprava nebyla nejšťastnější. Co je platná pěkná fasáda, když vlastní funkčnost studánky byla narušena a studánka teď trpí. Trpí tím, že se v ní voda nezdrží, ale uniká bez jakýchkoliv zábran pryč ze svého stanoviště.
Pamětníci vzpomínají, jak se o studánku staral starý pan Kohoutek, který bydlel nedaleko. Nevím, nepamatuji to, ale věřím tomu, že to tak bylo. Studánku v rozích zpevňoval slínem, který bránil nekontrolovanému odtoku. Možná, že tam voda někdy stála delší dobu, ale spíše si své místečko k odtoku vždycky našla. Netekla však proudem pryč bez užitku. Křídlovičtí občané by s tím asi mohli nebo měli něco dělat. Když už tam tuto vzácnost mají.
Je škoda, že voda odtéká bez dalšího využití a pak mizí někde v kanalizaci. Jak to řešit, nevím. Jenom jsem vyslyšel stesk řady občanů Křídlovic a naši vzácnost a náš skvost připomněl. Vsadím se, že není ani na žádné božické propagační mapce (před kulturák se mi teď nechce, možná tam na nové mapě je zachycená). A řekl bych, že jsem se o ní nezmínil ani v publikaci, kterou jsem v roce 1995 dával během tří měsíců dohromady. V tomto místopisu  (Božice - České Křídlovice - Historie a současnost obcí 1225 -1995, Božice 1995) jsem poznamenal něco málo o Hraběcí studánce (v roce 1995 se tak ještě ani nenazývala) a o té křídlovické vzácnosti nepadlo ani slovo. To se omlouvám. Je třeba to napravit a božický mariánský klenot v Českých Křídlovicích Na kopečku náležitě zpropagovat, udržovat, využívat a pečovat o něj. Duchovní ochranu Panny Marie má, teď potřebuje i naši péči ...

                   (lan)

Kdo si něco o mariánské studánce Na kopečku v Českých Křídlovicích něco pamatuje, kdo má nějakou zajímavou fotografii z dávných dob, ať se ozve. Křídlovická studánka je naším aktuálním cílem.




Vodovodní kohoutek a "jezírko"




Zprava (shora) přítok, vlevo v rohu dole odtok

...a takhle to teče dolů
podél silnice


A takto vypadala křídlovická mariánská studánka Na kopečku v roce 2013. Ještě před opravou. A takovou ji taky - díky Ivanu Hudcovi st. - najdete na https://mapy.cz. Na https://www.google.cz ji nenajdete.


Ještě přidávám dvě aktuální fotografie z vnitřku klasicistní stavbičky (za modrými dveřmi). Jenom netuším, k čemu je ten prostor dobrý. Ví to snad někdo?






1 komentář:

  1. Křídlovická studánka byla vždycky "pojem". Opravdu se o ni staral pak Kohoutek a my děti, které jsme proběhaly celé dny po Křídlovicích jsme se vždycky u studánky zastavily a napily se. Voda byla dobrá a čistá, dokonce se pro ni chodilo s konvičkami, protože voda nebyla závadná. Nikdy se nikam neztrácela, nemizela. Když tak hodně pomalu. Ale jak je vidět, čas na ni zapracoval a nikoho už tím pádem nezajímá. (me)

    OdpovědětVymazat