středa 12. října 2016

Deštivý říjen, na silnicích nebezpečněji

Pohořelice - Znojmo, před odbočkou
na Mackovice. Taky nebezpečná
křižovatka
Jenom v našem okolí došlo během včerejška a dnešní noci k několika haváriím. Nezbývá, než znovu apelovat na naši soustředěnost, pozornost, dodržování rychlosti, ale i - a to momentálně platí v případě Božic - na dodržování dopravních značek.
V úterý 11.10.2016 navečer (o půl sedmé) havaroval náklaďák u Hrabětic. Nehoda se obešla bez zranění. Těsně před devátou večerní havarovalo osobní auto u Troskotovic. Tato nehoda byla se zraněním. A podobně dopadla havárka osobního vozidla před půlnocí u Pravic. Vozidlo se přitom převrátilo na střechu a havárie.
K dalším třem haváriím došlo v katastru města Znojma. Večer před půl desátou se srazila dvě vozidla u divadla, dnes ráno o půl šesté se rovněž sťukla dvě osobní auta na křižovatce v Načeraticích (škoda 65 000 Kč) a dnes ráno po sedmé se střetlo vozidlo s patnáctiletou školačkou na přechodu na Pražské. Ulice Pražská s mnoha přechody je v tomto směru velmi nebezpečná.
Zároveň je tato nehoda výzvou k chodcům a cyklistům, aby nezapomínali na reflexní prvky na svém oblečení. Později se rozednívá, dříve stmívá a není nic horšího, než se motat na silnici a nebýt vidět! děláme to v zájmu vlastní bezpečnosti.

Auta však nejsou v ohrožení jenom při jízdě na silnici. Velmi často se sama stanou terčem, zvláště pak jejich nádrže. V noci z neděle na pondělí někdo odčerpal z palivové nádrže volně přístupného nákladního vozidla zaparkovaného před rodinným domem v obci Mackovice. Z palivové nádrže odčerpal asi 400 litrů motorové nafty. odcizením paliva a poškozením víka vznikla majiteli auta škoda téměř 12 000 Kč. Troufalému pachateli hrozí podle trestního zákoníku až dva roky odnětí svobody.

Poslední zmínka se týká rychlosti. Opravené silnice lákají a radary měří. Ještě záludnější však jsou vyznačená pásma v některých městech, kde vás prostě změří tak, že v bodě A je "startovací" bílá čára a v bodě B je cílová bílá čára. A vy se musíte vejít při průjezdu do časového limitu. Jakmile zapomenete, že nejste za volantem Louis Hamilton, a ujedete vyznačený úsek rychleji, už vaše autíčko z kamer identifikují a majiteli vozidla pošlou z městského úřadu "líbesbríf".  Toto měření mají v Pohořelicích na ulici Znojemské a taky třeba v Židlochovicích. O obou bohužel taky něco vím ... :-(.
     (lan)

Značka je rozostřená, ale informuje řidiče jedoucí po státní silnici
Pohořelice - Znojmo, že se přes Mackovice a Božice do Jaroslavic
nedostanou








Žádné komentáře:

Okomentovat