pondělí 3. října 2016

Toulky Božicemi a okolím: Kapličky a kříže


Už ani nevím, jak ten nápad vznikl – jestli mě napadlo z nějakého popudu, že by bylo dobré zmapovat drobné sakrální stavby v okolí Božic nebo jestli jsem si chtěl udělat pěkné vycházky a dát jim nějaký konkrétnější cíl a nebo to byla vzdálená realizace eseje Chůze?
V ní autor Henry David Thoreau popisuje svoji vášeň pro pěší toulky (sám prý chodil 4 hodiny denně v okolí Concordu). Pro pěší toulky Thoreau používá anglické slovo sauntering - slovo, které se odvozuje od „zahálčivých lidí, kteří se ve středověku potloukali krajinou a žádali o milodary pod záminkou, že jdou á la Sainte Terre, do Svaté země“ (Toulky přírodou, esej Chůze, Paseka 2010). Takže takto nějak jsem se potuloval při různých příležitostech v průběhu minulého roku v okolí Božic ke kouskům „Svaté země“ – křížům a kapličkám.
Metodika nebyla nijak sofistikovaná – na www.mapy.cz jsem si zvolil turistickou mapu, zadal Božice, což mi vyznačilo katastr obce. Místa, která byla legendou označena jako „kříž a boží muka“, jsem postupně navštívil a zdokumentoval. Zaměřil jsem se hlavně na objekty mimo obec, protože ty jsou méně známé a zajímalo mě, v jakém jsou stavu. Takto vznikly fotky nejen křížů a božích muk, ale i různé momentky, které už byly využity při různých příležitostech na těchto stránkách. Nyní následují fotky s lokalizací a můžu dopředu prozradit, že zhruba polovina v mapě zaznačených objektů už v současné době neexistuje. Je to určitě škoda a pokud o nich víte něco bližšího, tak pište prosím do komentáře, příp. na probozice@centrum.cz.
Na závěr bych se asi rozloučil s lehce pozměněnými verši slavného japonského básníka haiku Macua Bašóa z básnické sbírky Měsíce, květy (Mladá fronta, 1996), které mi vytanuly při návratu z jedné posledních toulek:

Umlkly zvony.
Večerním šerem
Náhle
Akáty voní!


Ladislav Nevrkla ml.

Obec Božice s katastrem na turistické mapě www.mapy.cz

Navštívené objekty s čísly, pod kterými jsou označeny v dalším textu.


Fotografie a komentáře k jednotlivým objektům:


Objekt č.1: Nachází se v poli v Petrovické pustině. Z polní cesty
 jde jen vidět skupinka stromů, ve které se ale nachází
zbytky pravděpodobně původní kapličky.

Objekt č.2: Nově opravená Klíčova kaplička, zde
 ještě těsně před opravou.

Objekt č. 3: Pfisterův kříž u Tulipánky.

Objekt č. 4: Kohoutí kříž před vjezdem do Božic od
 Borotic.

Objekt č.5: Mariánská kaplička v Aleji života.

Objekt č. 6: Pravděpodobná poloha již neexistujícího kříže/kapličky
 pod Starou horou.

Objekt č. 7: Pravděpodobná poloha již neexistujícího kříže/kapličky
 přímo pod vinicí na Staré hoře.

Objekt č. 8: Asi nejznámější božický kříž zvaný Bílý při vjezdu do Božic od Mackovic, o kterém se na těchto stránkách už detailně několikrát psalo, viz např. zde: http://probozice.blogspot.cz/2012/06/bily-kriz-se-vraci.html


Objekt č. 9: Podobné jako objekt č. 1 – z cesty viditelný strom
 v poli pod Novou horou (pod terasami), který v sobě ukrývá
 pravděpodobně základy původní kapličky.

Žádné komentáře:

Okomentovat