pondělí 31. října 2016

V kině Marta se jednalo o dropovi

Ve středu 26.10.2016 se v božickém kině Marta konalo tematické odpoledne o dropech velkých. Akci uspořádali rukou společnou Česká společnost ornitologická a státní Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Účast přijali i hosté z Rakouska, jihomoravští farmáři, starostové z oblasti Hrušovanska a Jaroslavicka a taky třeba dobrovolný myslivec Ladislav Kubíček z Morašic, který se sledování dropa velkého na Znojemsku dlouhodobě věnuje.


O božickém setkání podrobně informuje pondělní vydání týdeníku Znojemský týden z 31.10.2016.

Božice nebyly vybrány jako místo nedávného setkání odborníků náhodou, protože právě na katastrech Božic, Českých Křídlovic, Borotic a třeba Hrádku se v minulosti dropi vyskytovali a byli zde pravidelně pozorování. Právě o jejich trvalejší návrat se nyní usiluje ve spolupráci ochránců a farmářů.
Taky obecní samosprávy jsou návratu dropa příznivě nakloněny a třeba božický starosta Karel Hala říká: "Věřím, že lidé by se k nám do Božic jezdili na dropy dívat, což by jistě zvýšilo návštěvnost a turistický ruch v naší obci, která zase nemá tolik památek."
Ohledně památek a zajímavých míst bych ale s panem starostou trošku polemizoval. Prakticky nám chybí pouze dvě z těch, které by určitě turisty přitáhly. Tou první je socha císaře Františka Josefa I., která stávala naproti křídlovického kostela a druhou je mlýn, který byl srovnán se zemí v roce 1965. Zato tajuplný Tanzberg, hrobka preláta Maxe Mayera nebo nádherně opravená budova penzionátu Maria Hilf, zcela nepochybně stojí za návštěvu. A to nemluvím o množství sklepních uliček ....
Drop by obohatil přírodní zajímavosti, kterých máme v Božicích taky poměrně dost.  Nejsou to jenom asi čtvery mokřady, ale třeba i havraní kolonie nebo nevšední pták břehule v božické pískovně. Krásně jsou i božické rybníky a vodní nádrže a dosud neprávem opomíjená křídlovická studánka.

    (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat