pátek 29. června 2018

Stavění hodové máje v Božicích. Bez Mary Kročila by to nešlo

V tradici stavění hodovní máje vlastními silami pokračovali letošní pořadatelé z řad členů a příznivců božického fotbalu. Vše bylo připraveno, hodovní chasou ozdobeno, ale něco - nebo lépe řečeno někdo - chybělo/chyběl. Ano, nemýlíte se. Chyběl Mara Kročil. A tak nezbylo, než si ho - jak v Machovi a Šebestové - přivolat kouzelným sluchátkem. A za chvíli již sportovně oděný Mara na svém nejmilejším bicyklu na hřiště dorazil.


A pak už to šlo ráz na ráz. Mara velel, rozdával jasné pokyny, varoval, povzbuzoval, prostě jako dirigent sehraného orchestru. A vůbec nevadilo, že většina stavěčů vykonávala tuto bohulibou činnost poprvé v životě.
Se zatajeným dechem, otevřenými ústy a vypoulenýma očima jsme sledovali tu adrenalinovou páteční podvečerní show. Nakonec to nevydrželi ani zkušení matadoři a přiložili taky svou ruku k dílu. Jenom Čabo se věnoval svému poslání za pípou - a že mu to, klukovi jednomu šikovnému, šlo pěkně od ruky!
Už už se blížil závěr, máje nepatří mezi nejrovnější a bylo třeba její polohu dobře "vycentrovat". Snad se nám to nakonec podařilo. Pro kotvící lano vylezl Kuba, ale příště by měl  jako zkušený hasič uvázat uzel tak, jak to hasiči umí!!! :-) To pak nemusí na kmen lézt nikdo!
Zítra ráno v 8 hodin hodovní veselí vypukne. A skončí až v neděli o půlnoci, kdy stárci vrátí hodovní právo panu starostovi. Snad si všichni najdeme chvilku, abychom si letošních božických krojovaných hodů užili.

         (lan)















Kdo někde tvrdí, že je naše májka křivá,
tak nemluví pravdu. Snad to vidíme
všichni!!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat