pátek 15. listopadu 2019

Beseda s pamětníky listopadových událostí 1989 ve Znojmě

Moderátor Jiří Kacetl při zahájení besedy
Včerejší beseda občanů s pamětníky událostí počátků sametové revoluce ve Znojmě zaplnila mázhaus Domu umění na Masarykově náměstí. Moderátor Jiří Kacetl nechal zavzpomínat pětici přímých i nepřímých účastníků listopadových událostí.


Velice zaujal probošt Řádu křížovníků s červenou hvězdou na Hradišti Josef Hudec (v listopadu 1989 farář v Olbramkostele) a Monika Proche. Nejznámějšími hosty byli lékaři, dr. Martin Syka a dr. Lubomír Černošek. pětici doplňoval středoškolský učitel Zbyněk Sturz, který se před 30 lety narodil.

Z mnoha velice zajímavých příběhů bych připomněl ten, v němž Martin Syka, jeden z vedoucích představitelů OF ve Znojmě, zavzpomínal, jak byl kooptován počátkem února 1990 jako poslanec do České národní rady.

V prostorách přízemí a sálu Domu umění je rovněž k zhlédnutí výstava fotografií a dokumentů z listopadových dnů roku 1989. Unikátní snímky pořídil a muzeu daroval jeden z dalších vůdčích představitelů Občanského fóra ve Znojmě Mgr. Petr Žák, kdysi též učitel ZŠ Božice.

Vzpomínkové akce pokračují v pátek 15.11.2019 koncerty písničkářů v Louckém klášteře. Vystoupí symbol listopadových dnů Jaroslav Hutka a jeho kolegové např. Slávek Janoušek a Luboš Vondrák. Po dlouhé době tak budu chybět u nás u kulatého stolu, protože budu od 18 hodin v bývalém armádním kině v Louce.

              (lan)


Zleva J. Hudec, L. Černošek, M. Proche, M. Syka, Z. Sturz a
moderátor večera J. Kacetl

Žádné komentáře:

Okomentovat