pondělí 4. listopadu 2019

Božická škola jde ve středu do stávky. Mateřské školy budou však v provozu

Jak informuje božická základní a mateřská škola na svém webu, zapojí se pracovníci školy do jednodenní stávky ve středu 6. listopadu 2019.



Podle informací stávkového výboru se k jednodenní stávce vyhlášené  Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství na den středa 6.11.2019 přihlásila většina pedagogických pracovníků ZŠ Božice. Z toho důvodu není možné zajistit ani omezený provoz na tomto pracovišti a proto bude Základní škola Božice ve středu dne 6.11.2019 z důvodu stávky pedagogických pracovníků uzavřena. 
Všechna pracoviště mateřské školy  budou v uvedený den v provozu.
                                                                                                           Mgr. Jan Peterka, ředitel školy


K vyhlášení středeční stávky v obecné rovině, tj. na celostátní úrovni, se vyslovilo i Sdružení místních samospráv. Ve svém stanovisku mj. vysvětluje, proč se stávkou učitelů nesouhlasí a proč by měli starostové obcí jednat s řediteli stávkujících škol.

Oznámení, že školy budou zavřené nebo budou mít omezený provoz, považujeme vůči rodičům za krajně nesolidní, zvláště když odbory avizovaly, že podrobnosti zveřejní teprve v pondělí, tedy dva dny před plánovanou stávkou,“ uvedl předseda SMS ČR Stanislav Polčák (STAN).
Sdružení právo zaměstnanců stávkovat respektuje, obce ale budou apelovat na základní a mateřské školy, které zřizují, aby se do stávky nezapojovaly. „Právě v menších obcích, kde je ztížená zastupitelnost učitelů, stávka v tak brzkém termínu způsobí rodičům, školám a obcím největší problémy,“ míní Polčák. Vyzval proto starosty obcí, aby navštívili školy a s řediteli a učiteli situaci osobně projednali.
 Pokud se tak nestalo dnes, lze očekávat, že se tak stane v úterý 5.11.2019.
                                                                                          (lan)

16 komentářů:

  1. Co dodat? Nenažranost nebo oprávněný požadavek? V každém případě hanba a ještě hlubší příkop mezi učiteli ,školou a rodiči. Pane řediteli, děkujeme, odejděte! LePr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezbývá mi jinak než souhlasit.co by chtěli. Jsou daleko náročnější provese a jak placený na h... O. Když děcka doma učitelé taky.. Velký prázdniny o tom nemluvím. Pracovní doba?! Druzí makaj dvanáctky a za co? Kdyby se tak ještě někteří začali lépe chovat k dětem když už chtějí přidat.

      Vymazat
  2. I já děkuji za zavření školy...

    OdpovědětVymazat
  3. Naproti tomu například v Hrušovanech nad Jevišovkou nebo ve Znojmě ve školách v Příměticích a v Pražské ulici bude ve středu pokračovat výuka. „Budeme se snažit zajistit obvyklou výuku, ke stávce se zřejmě připojí jen jednotlivci z řad učitelů. Osobně si myslím, že není správné, aby ředitel školy přišel o možnost pracovat s určitým obnosem, který mu umožňuje odměňovat ty nejlepší,“ poukázal ředitel školy v Pražské ulici Pavel Trulík, v čem se jeho názor rozchází s požadavky stávky.
    Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/stavka-zavre-skoly-nezbyde-mi-nez-hlidat-deti-na-dalku-pres-telefon-rika-rodic-20191105.html

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, opravdu je mi smutno, co tady někteří občané píšete.. Copak neznáte přísloví přej a bude ti přáno?
    Myslíte si, že být učitelem je snová profese, tak si to běžte alespoň na měsíc zkusit, okusíte, že to není procházka růžovým sadem. Do práce přijdete na 7:00 a připravujete se na vyučování (co bude potřebovat, co potřebuji probírat, jaké pomůcky využiji, metody, ...). Na 8:00 mi přijdou žáci do vyučování, se kterými soustavně pracuji až do 13:30 ne-li déle. Nemám čas se ani vyčůrat, nasvačit a uvařit si kávičku, jak si tady někdo myslí. 14:30 přijdu z práce domů, udělám doma, co je nejnutnější, a můžu začít s přípravou na další den (oprava testu, příprava hodin, a jiné...). A to se dostáváme na 18:00. KOLIK Z TOHO MÁM ZAPLACENO?!
    Co se týče letních prázdnin - já je nepotřebuji! Chtěla bych se zajet na dovolenou o 50% levnější v květnu, červnu či v září, ale nemůžu. Co se týče ředitelského volna - to je pro děti, né pro učitelé - většina učitelů má buď nařízenou dovolenou (v tom lepším případě) nebo studijní volno, tímto se dostáváme k besídkám, školním plesům, někde k pyžamovým bálům, karnevalům a k jiným aktivitám, které jsou "proplaceny" opravdu směšně na to kolik to stojí námahy a práce pro Vaše děti... A to ještě nemluvím o tom, že za děti v rámci školní výuky zodpovídám! Kolikrát si někteří rodiče neumí ohlídat své jedno dítě v domácnosti!

    Proč teda rodiče nechtějí, aby učitelé byli za tuto práci spravedlivě odměněni? Tím, že budou spokojeni učitelé, nemyslíte si, že budou spokojeni i děti ve školách?
    Samozřejmě chápu některá Vaše rozhořčení... a samozřejmě každý učitel si to nezaslouží, ale není to tak všude?
    PS: než začnete psát o prázdninách a jiných argumentech - zjistěte si nejprve veškeré informace, proč vlastně učitelé stávkují - my nechceme peníze navíc, my chceme, co nám bylo v roce 2016 slíbeno!
    PS2: nevěřte všemu, co v médiích zazní. To, že nám bylo několikrát přidáno, neznamená, že nám ty peníze fyzicky došly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak fajn chápu to dobře že když teda stávka bude mít pozitiva tak se učitelé "podotýkám někteří" umoudří a budou se i lépe chovat k dětem? Co to jako je. Prodavačky a ostatní provese musí taky kolikrát dřív do práce. Než všechno nachystaji..a je jim to placeno od určitě hodiny. Někteří i než vůbec do té práce dojedou i třeba na tu 12 tku.a vy si jako myslíte že tady ti lidi nemají žádnou zodpovědnost?! Omyl někteří daleko větší. Každý se snad musí nějakým způsobem připravit na práci. Nejsou to jen učitelé. Ale kdo chce,alibi si vždycky najde.a každý snad ví do čeho jde.. Každá profese něco obnáší.a ten odchod některých učitelů domů.. Určitě to není ani 8 hodinová pracovní doba. Každého věc a každého názor.

      Vymazat
    2. Že i děti budou spokojeni. To je myšleno jak?! Spokojený učitel tak jsme dosáhli svého tak se budeme i lépe chovat k dětem?!a ony ty děti budou spokojený. Dobrá myšlenka.... S tím vším se asi souhlasit nedá. Jsou jiný profese opravdu kde by bylo potřeba zvýšit platy

      Vymazat
    3. Opravdu jste vypíchl pouze tuto větu? Stávka vůbec není o tom, že pokud dostaneme do tarifu slíbených 10% budeme se chovat lépe k dětem? Jak jsem výše napsala, každý učitel si to rozhodně nezaslouží (sama to moc dobře vím), ale je tu mnoho, kteří ano. Ale je to taky o lidech! Když přijdete do obchodu, né každá prodavačka se na Vás taky usměje.
      A jestli se o to tak zajímáte, přečtěte si vyjádření ZŠ A MŠ kpt.Otakara Jaroše Louny (přidávám odkaz - https://www.3zslouny.cz/index.php?type=Post&id=374&ref=blog&ids=432), kteří se sice do stávky nezapojili,ale vysvětlí Vám proč vlastně vznikla stávková pohotovost! A proč většina učitelů je nespokojená. Nejedná se nám pouze o plat.

      Vymazat
  5. Podle Znojemského deníku jsou zavřené čtyři základní školy ve Znojmě (ul. Mládeže, Klášterní, Václavské nám. a nám. Republiky), jedna v Mor. Krumlově (Ivančická) a dále školy v Božicích, Miroslavi, Kravsku, Šanově a Tasovicích. Náhradní program nabízejí školy v Jaroslavicích, Vranově n. D. a Šatově. Celkem je na Znojemsku 64 základních škol.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud se ucitelum nelíbí platove ohodnoceni... at jdou podavat cihle...stale nemuzu nikoho sehnat...250 kc na hod. Cista ruka...

    OdpovědětVymazat
  7. Prave proto,ze blb bez vzdelani,co umi jen podavat cihly ma na hodinu vic nez ucitel.Proto je stavka ucitelu na miste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak toto je opravdu úroveň urážet a ponižovat.ale ten blb jak tady píšete kolikrát maká kolik hodin a docela se nadře narozdil od učitele. A bohužel každý není tak chytrý.aby si udělal školu. A takhle se snížit k urážkam to o něčem svědčí

      Vymazat
    2. Znovu apeluji..pokud se to uciteli nelibi muze jit okamžitě poda at cihle...samozrejme bez vize zajisteneho povolani az do duchodu..a tim jistotu vydelku... o vic chteji...

      Vymazat
  8. Také bych rád přidal svůj komentář. Nepochopil jsem důvod stávky, kdy požadavek odborů byl navýšení platů o 10% a schválená částka je 8% plus 2% do odměn. Za svých žákovských a studentských let jsem poznal spoustu učitelů a dost jich bylo kvalitních, ale byli i ti horší a proto si myslím, že odměnění těch lepších, je na místě. Mluví se o tom, že povolání učitele nemá ve společnosti dostatečnou prestiž, touto, dle mého názoru nesmyslnou stávkou, si ji však rozhodně nezlepšili. I když nejsem příznivcem stávek, respektuji toto právo, ale nemohu souhlasit s formou a načasováním. Stávka znepříjemnila život především rodičům, kteří museli ze dne na den řešit hlídání dětí. Myslím si, že měla být jen zkrácena výuka, případně zajištěn náhradní program. Z pohledu starosty mě mrzí forma stávky i s ohledem na skutečnost, že v letošním roce byla největší částka v rozpočtu investována do našich školských zařízení. Abych jen nekritizoval, děkuji toto cestou učitelkám z našich mateřských školek, které se ke stávce nepřipojily a zajistily provoz. Karel Hala, starosta obce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane starosta krásně napsaný souhlas s vámi. Vyjádřil jste to asi úplně všechno za nás "normální" lidi, za rodiče atd. Díky

      Vymazat
  9. K tomuto tématu se diskutuje i na facebooku obce Božice:
    ..... Ačkoli jsem se ke stávce nepřipojila, přesto reaguji - měli byste si to, pánové, na pár týdnů zkusit, co obnáší v dnešní době práce s některými dětmi i rodiči, jak je těžké spolupracovat s někým, kdo o své děti a jejich vzdělávání a výchovu má minimální zájem, kolik rodičů si neví rady se svým jedním dítětem, ale moc dobře ví, jak by zvládli tu "lehkou, časově nenáročnou a přeplacenou" práci učitele.......Stačí, když se mnou někdy jeli rodiče na výlet a vždy řekli - to bych dělat nemohl, jak to můžete vydržet.......Není to o penězích, jak to vždy veřejnost vidí, ale o tom, jak se problémy ve školství, ve výchově dětí, zejména v rodičovské zodpovědnosti, profese učitele a nedostatek kantorů do budoucna neberou dostatečně vážně.........
    .... klidně si stávkujte, máte na to právo ale zdá se mi dost sprosté vůči ostatním občanům této země že v den kdy dostanete přidáno ihned vyhlásíte další stávku za opětovné zvýšení platů. Ve středu stávka učitelů, v pátek stávka studentů za klima s potrhlou Grétou, kdy tedy učíte když teď byly prázdniny?! A závěrem, toto povolání jste si vybrali sami, dobrovolně, když vás to nebaví jděte sázet stromky do lesa, asi to bude užitečnější. U nás v restauraci mají učitelé každou chvíli školení a opravdu lituji uklízečky a pokojské když po nich musí uklízet poblitý toalety a o pokojích škoda mluvit.
    ... Vážený, ta stávka byla naplánována dlouho dopředu a netýká se pouze platů. Ve stručnosti lze odkázat sem: https://www.facebook.com/CeskaPedagogickaKomora/posts/2568368033200866 . Nadto se týká také zcela zjevných lží vypuštěných premiérem o tom, že učitelé dostali přidáno 60 %. Nikdo neví, kde ta čísla vzal, ale jsou směšná a vylhaná. Ohledně toho, jaké mají učitelé prázdniny - proč nejdete tedy učit? Respektive, kdo tedy děti má učit? Kvalifikované lidi nechcete zaplatit, když už nyní podle Vás mají učitelé dost, ale sám z pozice číšníka jít učit nechcete, protože "byste se neuživil". Docela pokrytecké...
    ... A proč ne. Denně mít na starost tolik dětí a ještě přípravy, navíc dělají pro děti maximum. Vyšší platy si zaslouží.
    ... No nevím, sotva dostanou učitelé přidáno, tak ihned zahájí stávku za vyšší platy. Ptám se proč? Úroveň výuky ve školách tragická, volno neustále/prázdniny, státní svátky, ředitelská volná,..... / já bych se s takovým přístupem neuživil

    OdpovědětVymazat