pondělí 18. listopadu 2019

Javor sametové revoluce v Božicích zasazen

Občané Božic sázejí Strom Svobody
na paměť 30. výročí Sametové
revoluce
S jednodenním zpožděním, ale o to srdečněji a upřímněji, zasadily desítky občanů Božic v pondělí 18.11.2019 v 15 hodin Strom svobody na okraji Parčíku republiky u fotbalového hřiště v Božicích.


Zvolené místo sice budí mezi občany otazníky, podobně jako vysazený javor (Acer). Jenom teď přemýšlím, že jsme se zapomněli zeptat, jestli je to javor klen, mléč, babyka, tatarský, francouzský nebo kalinolistý.... Všichni jsme čekali Lípu Svobody, ale ... Lip je prý v Božicích dost a navíc jsou v posledních letech napadány škůdci a usychají, tak je třeba vysadit odolnější strom.
Během krátké slavnosti jsme postupně zasypali kořenový bal a pan starosta ke Stromu Svobody položil květiny. Bylo to víc než symbolické, protože Karel Hala patřil k členům božického Občanského fóra, které před 30 lety ukončovalo vládu jedné strany v Božicích. Přítomný této slavnosti byl i Ing. Zdeněk Čurda, bývalý božický starosta a vůdčí osobnost OF v Božicích.
Pod taktovkou přítomného sbormistra Jana Svobody jsme pak společně zazpívali českou státní hymnu a tím byl slavnostní akt ukončen. Ať náš Strom svobody zdárně roste, tak jako naše svoboda a demokracie znovunabytá před 30 roky.
Co k dnešní malé slavnosti ke 30. výročí oslavy svobody a demokracie v Božicích píší jiné servery a facebooky, to se podívám a doplním.

               (lan)















Žádné komentáře:

Okomentovat