sobota 30. listopadu 2019

Vánoční strom v Božicích rozsvícen

Tradiční rozsvícení vánočního stromu v Božicích se letos posunulo na pátek 29.11.2019. S tím myslím není zásadní problém, i když podle některých občanů neděle je neděle, zvláště ta první adventní.


Musím se dopředu omluvit, že jsem neviděl bohatý program, který připravila základní škola po celé odpoledne a v podvečer v kulturním domě. Prostě jsem šel až na vlastní rozsvěcování ... Viděl jsem rybáře se stánkem nalevo a hasiče se stánkem napravo. To bylo výborné a myslím, že toto zajištění občerstvení zaslouží pochvalu na entou!
Viděl jsem nabídku "vánoční tržnice". Vypadala výborně  a když jsem se doma zmínil, že jsem tam viděl nádherné adventní věnce, dostal jsem vyčiněno, že jsem jeden nekoupil!!! Tak to mám propříště....
Viděl jsem závěr programu, což mě zpětně velmi mrzí, že jsem ho neviděl celý, ale co naděláte?

No a pak jsem čekal na vlastní vyvrcholení: rozsvícení vánočního stromu!
Pořízené video nestojí za moc svou kvalitou, musím zapracovat na tom, jak natáčet v přítmí a zdálky. Atmosféra byla výborná, návštěvníků mraky, v obou stáncích se měli co otáčet, ale zvládali to na výbornou!!! Žádné velké fronty jsem nezaznamenal, bylo to rychlejší než na semaforech u Branišovic! :-))) Pěvecký sbor pěl za doprovodu akordeonu pana Karla koledy, ale stovky návštěvníků štěbetaly tak, že koledy nebylo moc slyšet. Na tom se dá taky zapracovat a nějaký mikrofonek přistrčit....
A pak to přišlo: světla zhasla a začalo odpočítání - pět- čtyři - tři - dva - jedna - a vánoční strom se rozsvítil!!!! Potlesk, ale i rozpaky!!! Copak nemá obec Božice na kvalitní vánoční osvětlení?  A to nemluvím o celkové adventní, předvánoční a vánoční výzdobě celé obce, dneska minimálně celého prostranství kolem kulturního domu.


Děti s rodiči se rozeběhly ke stánkům s občerstvením, možná šel někdo posedět do sálu, já šel domů.  Vnuci z Brodu byli teprve na cestě k nám .... Takto letos proběhlo rozsvícení vánočního stromu v naší obci z mého úhlu pohledu. Kdo nasál adventní atmosféru už odpoledne na dílničkách, s kulturním programem v podvečer a potom třeba s hranolky a se svařákem, ten může mít zážitky úplně jiné.

                                                   (lan)












9 komentářů:

  1. Také jsme se s dcerou účastnili.Dílničky byly super.Velká pochvala pro maminky i paní učitelky,které s dětmi vytvářeli.Rovněž nás mile překvapilo,že sál nebyl přetopený a dokonce byla puštěná i klimatizace,takže jak pro rodiče a hlavně pro vystupující děti tam bylo příjemně.S čím ale musím souhlasit s panem Nevrklou je,že ve srovnání s menšími okolními vesnicemi máme osvětlení stromečku jen pro ostudu.Řeší se to každý rok,ale změna žádná.Už by se nad tím měla obec konečnš zamyslet!Ale i přes to přeji všem krásné a pohodové vánoční svátky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti nemají čas se nad tím zamyslet. Hlavně, že mají osvětlené sklepy v lese, co kdyby zajíc se srnou zabloudili….

      Vymazat
  2. Včera jsme se jen tak projeli po okolních vesnicích zkouknout rozsvícený stromečky. Borotice samozřejmě nádhera. Zpět jsme jeli přes Hrádek ale tam byl tak nádherně nazdobený stromeček byť snad stejně vysoký jak v božicích ale každopádně se to nedá srovnat. Tady se Šetří opravdu na nesprávném místě... A o kruhovým objezdu v hrádku ani nemluvím.to se nedá popsat jaká nádhera. A to je vesnice ještě menší než Božice.co se programu týče v kulturním domě a před ním krásný. Šikovný děti a atmosféra opravdu vánoční to nemělo chybu.svařáček punč výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a všimli jste si při krásné projížďce toho, že se Vám nikde v okolí nebrodí auto vrstvou bláta, ulpívajícího na všech částech auta, jako na všech vjezdech do naší krásné obce? Bart

      Vymazat
    2. ...z které strany myslíš?

      Vymazat
    3. Přesně tak.Je to katastrofa .bozice jsou plné bláta,snad ze všech stran,to se jinde nevidí. Zajímalo by mě v čí kompetenci to je aby se po sobě uklizeno, samozřejmě ten kdo to způsobí

      Vymazat
    4. Už se znečištění komunikací tady řešilo diskusí mimo jiné pod příspěvkem ze dne 11.9.2019 a nevyřešilo se nic, jakoby odpovědní této obce strčili hlavy do zmíněného bahna. Měl jsem proto v plánu se na to zeptat na veřejném zastupitelstvu dne 12.12.19, ale z pracovních důvodů to neklapne.
      Problematiku řeší hlavně dva zákony a výňatek z nich přikládám:

      Zákon 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích
      § 23
      Vjíždění na pozemní komunikaci
      (3) Vozidla vjíždějící na pozemní komunikaci musí být předem očištěna tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci.
      § 45
      Překážka provozu na pozemních komunikacích
      (1) Kdo způsobil překážku provozu na pozemních komunikacích, musí ji neprodleně odstranit; neučiní-li tak, odstraní ji na jeho náklad vlastník pozemní komunikace.

      Zákon 13/1997 Sb. O Pozemních komunikacích
      § 28
      (1) Při znečištění dálnice, silnice nebo místní komunikace, které způsobí nebo může způsobit závady ve sjízdnosti nebo schůdnosti, musí ten, kdo znečištění způsobil, je bez průtahů odstranit a uvést tuto pozemní komunikaci do původního stavu; nestane-li se tak, je povinen uhradit vlastníkovi této pozemní komunikace nebo správci, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce, náklady spojené s odstraněním znečištění a s uvedením pozemní komunikace do původního stavu.

      JEŠTĚ POTŘEBUJE OBEC NĚCO K TOMU, ABY KONALA SVOJI POVINNOST?
      Bart

      Vymazat
  3. Napsal jste to krásně dramaticky, i ty citace asi budou správné, jen jste si nedohledal vlastníka a správce komunikace, která je znečištěná a o které pravděpodobně píšete. Průtah obcí je ve vlastnictví kraje a údržbu (chcete-li správu) zajišťuje Správa a údržba silnic JmK. Naplivat na někoho prostřednictvím anonymní diskuze je strašně jednoduché. Ale budiž vám odpuštěno.

    OdpovědětVymazat
  4. Sarkasmus Vaší reakce připomíná potrefenou husu, ale opravdu nechci a nebudu vyvolávat ani písmenkovou potyčku. Opravdu si ale někdo myslí, že povinností občana, kterému se něco v jeho okolí nelíbí je vyhledávání takto podrobných informací? Jedná se podle mě o vozovku v katastru obce a obec by měla ve prospěch svých občanů a ostatních, kteří obcí projíždějí, konat. Nebo opravdu čekáme na to, až se stane nějaké neštěstí na vozovce připomínající po dešti kluzkou ledovou plochu? Nebo si znečišťovatel myslí, že umístěním značky "A8 Nebezpečí smyku" mimo jiné bez povolení Dopravního odboru se všechno řeší? Mimo jiné, na rozdíl od Vás jsem se podepsal aspoň zkratkou příjmení, podepisuji se vždycky.
    Bart

    OdpovědětVymazat