neděle 26. ledna 2020

Božice nad Jevišovkou

U prameniště Jevišovky
O tom, že pod celými Božicemi protéká od nepaměti řeka (říčka?) Jevišovka, není pochyb. Dokonce kdyby se obec jmenovala Božice nad Jevišovkou, bylo by to jenom správně, protože právě Božice vyrůstají po celé délce toku této vodoteče nad ní!


Dnešní otázka však zní: Kde najdeme tento označník - kámen - s údajem, že právě zde je pramen řeky Jevišovky?

                   (lan)

3 komentáře:

  1. Tak už jsem měl jeden telefonát se správnou odpovědí, ale s úsměvem dodával, ať nechám ještě hádat další.

    OdpovědětVymazat
  2. Kamenný blok se nachází asi 500 metrů západně od obce Komárovice. Je zajímavé, že za pramen Jevišovky je také označena pěkně upravená studánka a posezení asi 200 metrů severně od kamene. Jinak pramen Jevišovky je takové mělké snížení s podmáčenou trávou , na pohled žádný zázrak, ale ta studánka je pěkná.Úředně je pramen Jevišovky v tomto malém mokřadu. Za návštěvu stojí rybník Hrachovec, který je asi 2 km po proudu vznikající řeky. "hic"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápověda nebo upřesnění pro božické houbaře: Kdo jezdíte na houby do lesů u Budkova, tak za lesem je tento mokřad označený jako prameniště Jevišovky. Následuje víska Komárovice a za ní známější obec Domamil, v jejímž katastru stojí na temeni kopce Velký Radvan dva stometrové stožáry vysílačů, které před rokem 1989 fungovaly jako rušičky rozhlasového vysílání ze Západu (Svobodná Evropa, Hlas Ameriky, Deutsche Welle). Však to dobře pamatujeme my, kdo jsme tyto stanice poslouchali. Ale třeba v Božicích se daly všechny tři jmenované stanice naladit. Nejlíp na sovětských tranďácích, protože ty měly všechna pásma krátkých vln (pro ty, co zapomněli, jednalo se o šest pásem KV, a ladit se muselo v určitou denní i noční hodinu na různých pásmech).

      Vymazat