sobota 4. ledna 2020

Silvestr 2019 v Božicích. Co si o tom myslíte?

Původně jsem se ani nechtěl tomuto tématu věnovat, jenomže diskuze včera, dnes i zítra jsou a budou o Silvestru. Jak o způsobu slavení konce roku a vítání toho nového, tak i o spojitých důsledcích.


Řekl bych, že hodně bylo občanů, kteří slavili doma. Buď sami, v širší rodině, s přáteli .... V Hostinci u Kudličků byl po několika letech opět připraven silvestrovský program a od návštěvníků slyším slova chvály a spokojenosti. Nejvíc se samozřejmě diskutuje o silvestrovských ohňostrojích, petardách a všem tom světelném show. Já osobně k tomu zaujímám neutrální stanovisko, protože jako takový mi ten rej světel nevadí. Zároveň vnímám sílící hlasy těch, kteří s tímto způsobem oslav nesouhlasí a sdílejí své výhrady.
V obci bylo několik míst, kde se půlnoční ohňová show soustřeďovala ve větším a odpálené pyrotechniky bylo několik kilogramů. Zdálky se na to dívalo dobře. Zblízka už je to rizikovější ... Nejhorší situace byla asi ve východní části obce směrem na Kolonku, kde se údajně odpalovalo zespodu směrem do vsi a byla tak ohrožena stavení i technika u nich stojící, o lidech a zvířatech nemluvě... A propos: Zvířata, zvláště psi. Pamatuji se, jak před 25 lety, když byly silvestrovské oslavy s pyrotechnikou v plenkách, ranila sousedovic psa Bobíka u boudy na zahradním dvorku mrtvice. Letos o žádném takovém Bobíkovi nevím, ani neslyším, ale vyděšených psů bylo asi povícero.
Klid a pořádek nebyl ani na některých odlehlejších a opuštěnějších místech naší obce a minimálně v jednom případě se na oslavy v lesoparku musela zajet podívat i policie. Dneska už tam bylo vše uklízeno, kdybych tudy procházel na Nový rok, asi by to tam vypadalo jinak.
Takže co? Silvestr 2019/Nový rok 2020 jsou za námi a teď máme víc než 360 dní na to, popřemýšlet, jak se s rokem s krásným magickým číslem 2020 rozloučíme letos. Třeba nás napadne nějaká inovace.

                      (lan)

Citát z jednoho božického facebooku

V lesoparku Niva pod Božicemi už je zase pořádek...


1 komentář:

  1. Včera jsem šel večer s ženou na procházku. U DPS jsem si všiml snad největšího vánočního stromu v obci. Má ho někdo v zahradách u řadovek. Pěkný barevný.
    Petr

    OdpovědětVymazat