středa 3. února 2021

Babiš dočasně zakázal očkování proti covidu u praktických lékařů

Na očkování v Těšanech (1257
obyvatel)

Kdo z božických seniorů nad 80 let
se těšil, že tak jako v Těšanech u Brna, bude očkován přímo v Božicích praktickým lékařem, musí být včerejším rozhodnutím premiéra Babiše notně rozčarován a zklamán. Jak uvádí jihomoravský hejtman Jan Grolich




Tohle fakt nechápu. Vláda zakázala očkování u praktiků. Na videokonferenci premiér Babiš řekl, že se s nimi počítá nejdřív až po naočkování prioritních skupin v očkovacích centrech. Očkování u praktiků ale dává smysl právě pro seniory, aby nemuseli nikam jezdit... Je to úplně naruby.

Kraj měl vymyšlenou strategii očkování pro seniory právě u praktických lékařů. Právě seniory ve věku nad 80 let plánoval Jihomoravský kraj očkovat v obcích u praktických lékařů. Projekt představil 20. ledna v Těšanech na Brněnsku, kam si přišlo pro dávku vakcíny do zdravotního střediska skoro 50 zájemců. Projekt se měl dotknout asi 160 obcí. Grolich tehdy uvedl, že je výhodou, že senioři se nemusejí registrovat do žádného systému a mohou si pro vakcínu přijít v místě bydliště a nemusejí jezdit do nemocnice.

Pilotní očkování v Těšanech ukázalo, jak může krajská strategie fungovat:

Starosta obce ve spolupráci s praktickým lékařem domluví na kraji termín očkování a rukou společnou vyberou v dané obci vhodný prostor pro očkování. Podmínky jsou jasné: bezbariérové přístup a dostatečný prostor pro parkování. 

V Božicích by se jako ideální nabízela dvě místa, v současné chvíli se to však jasně rýsuje pro budovu zdravotního střediska (bývalého panského domu), a to ve volných prostorách po dětské lékařce. trošku problém by mohl být s parkováním, ale logistiku už by obec a praktický lékař jistě zařídili. 

Sdružení praktických lékařů je rozhodnutím Babišovy vlády znepokojeno, protože říká, že praktičtí lékaři jsou připraveni ve svých ordinacích očkovat.

Aktuálně vakcíny aplikují zdravotníci například na brněnském výstavišti v záložní nemocnici, kde vzniklo očkovací centrum. Do terénu do domovů seniorů vyjíždějí k očkování mobilní týmy. V hale vedle zimního stadionu ve Znojmě se podle mě ještě očkovat nezačalo. A tak senioři nad 80 let čekají, až Babišova vláda přijde s nějakou očkovací strategií.... Snad se toho dožijí....

                                                      (lan)

Stav nákazy v Božicích....



...a v Těšanech






 

2 komentáře:

  1. Kraj plánuje rozjet provoz očkovacích center co nejdřív, pravděpodobně začátkem března. Tehdy by měl být i dostatek vakcín na hromadné očkování. Na jižní Moravě vyrostou tato centra kromě Znojma taky v Blansku, Kyjově, Břeclavi, Vyškově, Hodoníně a Hustopečích. Provozovat je budou krajské nemocnice.

    OdpovědětVymazat
  2. Jakub Malačka - ze života starosty - Dnes nás navštívil Jan Grolich, hejtman JMK
    Společně jsme navštívili velkokapacitní očkovací místo 💉. Probrali jsme aktuální informace k očkování, testování pendlerů a především úpravu očkovacího místa tak, aby bylo schopno pojmout až 700 osob za den. Pan hejtman u nás prezentoval podobu očkovacích center v celém Jihomoravském kraji a hádejte co... ve Znojmě jsme zatím nejdál. Není to samozřejmě soutěž, ale jsem moc rád, že nám funguje spolupráce 🤝 kraj-nemocnice-město, díky čemuž se daří věci realizovat rychle a dobře.
    Navrženou vizualizaci si můžete prohlédnout zde: https://bit.ly/3oLGZRt.
    Teď už jen, aby nám od státu přišly ty vakcíny...

    OdpovědětVymazat