pondělí 15. února 2021

Inspirace pro Božice i další obce


 Že se politický život ve Znojmě po změně vedení radnice změnil výrazně k lepšímu, dokládá i jedna novinka, která se na jednání znojemského zastupitelstva objeví už dnes. Tento návrh podal zastupitel Pavel Nevrkla (Pirátská strana). 
Tento návrh Pirátů zní:

Co považuji za nejdůležitější, je zavedení pevného bodu jednání pouze pro občany. Tento bod by měl být zařazen na začátek zasedání zastupitelstva, aby občané nemuseli čekat mnohdy několik hodin než mohou vznést své dotazy či připomínky.

Na FB nového znojemského starosty Jakuba Malačky dnes čtu následující radostné oznámení:

ZASTUPITELSTVO ONLINE ➕ NOVINKA PRO OBČANY
Dnes od 1⃣5⃣:0⃣0⃣ hodin ➡️ https://bit.ly/3u2g33q
V Louckém klášteře
Zavedl jsem jednu novinku pro občany. Rozhodl jsem o zařazení bodu "Dotazy občanů" hned na začátek Zastupitelstva 👥. Pokud někdo z veřejnosti bude mít nějaký dotaz, nemusí už čekat až na závěr jednání do bodů různé, který také samozřejmě zůstává, ale může jej položit hned na začátku.

Můj dodatek k tomuto kroku znojemské radnice:
Tomu tedy říkám pohotovost a samozřejmě, že to zasluhuje palec nahoru
👍. 👍. 👍.

Kdo jste byli nebo slyšeli nebo četli o průběhu nedávného zasedání zastupitelstva obce Božice, víte, že to nejzajímavější se odehrávalo až v jeho závěru, kdy dostali slovo občané. Nejsme žádnou výjimkou a bývá to tak skoro všude. Bylo by tedy jenom dobře, kdyby se zastupitelstva více otevřela svým občanům, dala jim více prostoru a jejich podněty se vážně zabývala. Ono nechat "vymluvit" občany v samém závěru, kdy se už část přítomných dívá po hodinkách, až to dneska skončí, a dotazy často zůstanou bez adekvátní odpovědi nebo vyšumí do ztracena, to je bohužel docela běžná praxe.... S takovým přístupem je třeba co nejdříve skončit a přejít k nějaké změně.
Připomíná mi to konání současné Babišovy vlády, která údajně už skoro rok "bojuje" s pandemií koronaviru, ale způsobem, který se ukazuje velmi nepřipravený, nahodilý, neefektivní a především neúspěšný! Míra trpělivosti občanů už překročila v mnoha případech únosnou mez... A to, že jde Andrej Babiš v úterý jednat s občanským aktivistou (jinak taky zpěvákem a muzikantem) Danielem Landou je jistě oceněním role jednoho z nich. Můžete hádat kterého. A kdo nezná Dana Landu, ať si poslechne jeho poslední apel, který má na YouTube za měsíc a půl přes 2 mil. shlédnutí - viz https://www.youtube.com/watch?v=fCTDZsAymBg&list=RDfCTDZsAymBg&start_radio=1.

Občana vlastně vůbec moc nezajímá, kdo s podnětem přijde, ale zajímá ho, jak je realizován. Božické zastupitele velice příjemně překvapila a potěšila zvýšená účast občanů na posledním zasedání a jejich aktivita. Na webových a především facebookových stránkách obce Božice se toho aktuálního o dění v obci moc nedozvíme. Nevím, kde je zakopán pes, a nevědí to ani občané, kteří se obracejí na mě, co, kde, kdy a jak? Ale já to taky nevím. Prodej kuřic, krmiva nebo sem tam nějaká nabídka práce jsou jistě taky důležité, stejně jako občasné oznámení o vypnutí některého transformátoru nebo vody, ale o životě obce to moc nevypovídá... Vydávání tištěného média - Božického zpravodaje - se smrsklo na tři čísla ročně, což je na obec naší velikosti žalostně málo. To jsme v roce 1990 za daleko obtížnějších podmínek dělali 6 čísel ročně a vydrželo to až do roku 2019. Ve finančních nákladech to asi nebude a že by v Božicích nebylo o čem psát, tomu prostě a jednoduše nevěříme.

Ale zpátky k možnosti přesunout vystoupení občanů naší obce na začátek jednání. Zastupitelů je celkem 15. To je v současné době značný luxus. Dozajista by jich stačilo 11 nebo max. 13. Ale to nezměníme teď, to může současná radnice navrhnout příští rok, až se budou připravovat a konat komunální volby 2022. Současní zastupitelé by se však mohli jasně a veřejně vyslovit k návrhu, který jsem tady předestřel, ať všichni vidíme, jak se k němu jeden každý zastupitel staví, jaký je jeho názor.
A kdo chce vidět, jak to bude premiérově fungovat ve Znojmě, ať se podívá na začátek dnešního znojemského zastupitelstva - viz https://bit.ly/3u2g33q
(lan)





1 komentář:

  1. Já bych ze všeho nejvíc ocenil, kdyby se používaly mikrofóny!!!

    OdpovědětVymazat