sobota 27. února 2021

Max Mayer, zachránce božických dětí. Jarní povodeň strhla zděný most přes Jevišovku

 

Tento železný most překlenul
Jevišovku v Božicích v letech
1888 - 1945

Zase se blíží jaro, příroda se probouzí, naší říčkou Jevišovkou přeci jenom každoročně protéká touto dobou více vody. Až do roku 1932 byl tok Jevišovky původní, neregulovaný. Tající sněhy a ledy bývaly do té doby občas nevyzpytatelné a velmi nebezpečné. Třikrát v historii Božic byl dokonce úplně zničen most přes Jevišovku.


První známou zkázu způsobilo jarní tání už v roce 1771. Dřevěný sedlový most byl stržen ledovými krami. Tehdejší břežanská hraběnka Marie Gabriela, hraběnka Fürstenberg-Mösskirch, rozená vévodkyně Holstein-Wiesenburg, jezdící pravidelně na nedělní bohoslužby do křídlovického kostela. V Břežanech tou dobou kostel nebyl, neboť byl zničen na začátku třicetileté války, v roce 1619, císařskými vojsky gen. Dampierra. 

Paní hraběnka nechala proto postavit most nový. Byl z pálených cihel se dvěma nosnými pilíři a třemi oblouky. Bohužel i tento stavitelský skvost most byl zničen povodní. Stalo se tak na jaře roku 1888. Podle vzpomínek očitých svědků zachytil tuto událost ve své knize o Božicích Anton Pfister. Podle vyprávění Josefa Killiana (nar. 1928 v Českých Křídlovicích) se ten den na mostě zdržovalo 80 až 90 božických a křídlovických dětí a sledovaly odtud běsnící živel. Jejich hlasy nedaly spát faráři Maxu Mayerovi, který se vypravil k Jevišovce. Dlouho je marně vybízel, aby šly z mostu pryč, že je to tam velmi nebezpečné a mohlo by se stát neštěstí. Bylo sychravo, zimavo, nevlídno.... "Tak jdeme, jdeme," pobízel je Max Mayer, "Maminky už o vás mají strach!" Až se soumrakem opouštěli poslední opozdilci most. Krátce na to se ozvala ohlušující rána a nádherný zděný barokní most se začal pod návalem rozbouřené vody a ker hroutit do vody!

Max Mayer, od roku 1883 křídlovický farář, tak vstoupil do povědomí Božic jako zachránce mnoha božických a křídlovických dětí. Jako výrazná kulturně společenská osobnost obce se postupně projevil v následujících letech. Stál u počátků stavby budovy nové pošty a byl nápomocen při vzniku sboru dobrovolných hasičů. Jeho stěžejní díla - azylový dům pro staré lidi a sirotky a penzionát pro výchovu dívek - teprve čekaly na svůj vznik.

Max Mayer se narodil 3.12.1845 v Kroměříži a zemřel 7.7.1928 ve svém domě v Božicích. Je pohřben v hrobce na božickém hřbitově. Byl to velký božický patriot, mecenáš a podporovatel kulturního a společenského rozvoje naší obce na přelomu 19. a 20. století. Stal se čestným občanem Božic.

Božický farář Max Mayer stojí ve druhé řadě
první zleva
Max Mayer stojící ve druhé řadě první zleva. Fotografie zachycuje část kanovníků Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci o Zeleném čtvrtku 1904

Dodatek k mostům přes Jevišovku: 

Ještě v témže roce (1888) byl postaven moderní železný most přes Jevišovku. Měřil 40 metrů, měl moderní železnou konstrukci s pásovou klenbou nahoře. Jeho těžké železné nosiče byly ukotveny na obou březích Jevišovky na masivních kamenných základech. Krátce po čtvrté hodině ranní asi 8. května 1945 vyhodili ustupující vojáci wehrmachtu tento most do povětří.

V roce 1946 byl dokončen v těchto místech náhradní dřevěný most, který sloužil dalších více než 20 let. 

Současný železobetonový most byl stavěn v letech 1968 - 1970.

A jak to vypadá u Jevišovky dnes? Jedním slovem: KRÁSNĚ!








                            (lan)



2 komentáře:

  1. Zapišme si do kalendáře: V pátek 5. března 2021 kolem půl osmé ráno padal v Božicích déšť se sněhem. Fouká vítr a ochladilo se.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak je 8:15 h a teď už regulérně sněží.

    OdpovědětVymazat