středa 24. února 2021

Odešel další z bývalých božických učitelů

 


Pro ty, co chodili do božické školy na počátku 70. let jistě známé jméno. Kdo se zajímal o znojemskou cyklistiku, taky známé jméno. A kdo se zajímal o znojemskou hudbu, jak tu vážnější, tak tu populární, zná to jméno též. Mgr. Karel Sumbal (1940 - 2021) se včera po krátké nemoci odebral na věčnost.  

Karel Sumbal patřil k osobnostem, které se nebály žádné výzvy a žádného rizika, a to i za cenu, že za to platil různými postihy. Asi nejtvrdší dopady mělo jeho angažmá v době Pražského jara 1968. Byl to on, kdo jako člen redakce zařídil tisk ilegální protiokupační tiskoviny Svobodné Podyjí. Za těch 14 hektických dní stačilo vyjít 11 čísel. 

Po nástupu normalizace byl Karel Sumbal mezi učiteli postiženými z politických důvodů překládán na různé školy na Znojemsku. Tak se dostal na několik let do Božic a poté na pár let do Blížkovic... Tehdejší božičtí žáci ho řadili mezi učitele, které i v pozdějších letech zvali na své srazy. Z jednoho takového srazu se mi podařilo získat i následující fotografii.

Karel Sumbal stojí pátý zleva. Dále zde vidíme
nedávno zesnulého Petra Žáka (stojící čtvrtý
zprava) a v podřepu třetí zprava bývalý ředitel
školy Josef Starý


Na Karla Sumbala vzpomene jistě hodně lidí, jak těch, kteří ho poznali osobně, tak i nás, kteří jsme o něm "jenom" slyšeli nebo četli. Byl to vzácný člověk, který prožil bohatý život s maximálním nasazením a bez hořkosti. Mnoha lidem pomohl, mnoha lidem udělal v životě radost a pro mnoho lidí byl vzorem a příkladem. 

                          (lan)

1 komentář:

  1. 25.2.2021 zemřel ve věku nedožitých 90 let bývalý školní inspektor, předtím např. ředitel ZŠ Jevišovice Zdeněk Busta.

    OdpovědětVymazat