neděle 6. března 2011

Fašank: Sultánův harém opanoval božický sál



Pořadatelé tušili a návštěvníci záhy na vlastní oči zjistili, že zájem o letošní božický fašank bude zcela mimořádný. Lístky již v předprodeji mizely, jak jarně tající sníh, a tak jsme se po dlouhých letech setkali s fenoménem nabitého sálu i přilehlých prostor.


K výborné náladě přispěli vlastně všichni. Rej masek zahájený krátce po osmé vyvrcholil vyhlášením těch nejúspěšnějších. Zcela bezkonkurenčně letos kraloval "Pštros Bohuš" Jan Szabó. Své příznivce však měli tři vnadní „Zajíčci z Playboye“, nepřehlédnutelné kvarteto „Vykouřené startky“, neúnavná „Stonožka“ kroužící vytrvale téměř dvě hodiny sálem, či „Mořský svět z Klondajku“ bojující za záchranu splavu na božické Kolonii. 


Všichni jsme však popravdě řečeno čekali na vrcholy večera a dočkali jsme se až s úderem 23 hodiny. Taneční vystoupení „gumových medvídků Haribo“ všechny navnadilo: mňam!, aby „půlnoční překvapení“ v podobě vynikajícího „KISS revivalu“ kapely CODEX Karla Michalčíka z Čejkovic navodilo nefalšovanou atmosféru rockových koncertů a zábav se vším všudy. I s rukama nad hlavou. A pak to přišlo: Po obvodu tanečního parketu nebylo k hnutí a z přísálí se za zvuků orientálních melodií pomalu sunul sultánský průvod s bohatým doprovodem. Sultán blahosklonně kynul nadšeným davům a společně s námi se všemi shlížel celé to strhující vystoupení svého harému. Je zbytečné popisovat, když se na tu nádheru můžete podívat. Ovace, ovace, ovace! Pro režisérku, scénáristku, kostymérku a vůbec duši tohoto vystoupení Dagmar Szabóovou, pro jejího manžela Honzu a pro všechny účinkující božické hasiče. K pochovávání basy tak došlo až někdy kolem druhé hodiny ranní. Bylo tentokrát kratší, ale opět nápadité. A kromě „pana faráře“ v podání nestora božických fašanků a moderátora celého večera Josefa Griebauma i jeho super zodpovědného „kostelníka“ Mirka Beneše vypomohl tentokrát i hostující „biskup“. Naší pozornosti neunikl ani pohřební „parádemarš“ Petra Fialy. Zapomenout nelze také na masopustní průvod masek, který od časného rána procházel prakticky celou vesnicí.
Fašankem čili masopustem a pochováním basy končí doba rozmařilostí, legrácek a zábav. Nevázané veselí bylo tentokrát cítit všude, a to bylo dobře. Moc dobře. Bavili se staří, mladí, domácí i ti z okolí (nejvíc asi z Hrádku a Borotic). Tak fašanku, dík, a těšíme se, co nám zase za rok připravíš za překvápko.

                                                                                                                        Ladislav Nevrkla





























































Žádné komentáře:

Okomentovat