pátek 4. března 2011

Nad naučnou stezkou „Údolím lásky“

Naučná stezka "Údolím lásky" vznikla na základě iniciativy Zájmového sdružení obcí Hrušovansko.Tehdy byla komise životního prostředí vyzvána k výběru trasy, sepsání všech přírodních zajímavostí a navržení informačního letáčku.
Toto komise udělala, ale výsledek byl jiný než očekávala.Trasa stezky byla bez vědomí komise podstatně změněna, a tak se tedy stalo, že třeba vede přes nákladovou část nádraží, dokonce přes koleje, kam je vstup zakázán. Ale to jen tak na okraj. Stezka totiž není v terénu značená! Byly sice dodány plechové tabulky typu "Nouzový východ" apod., ale ty odmítli tehdejší členové komise do lesa umístit jako absolutně nevhodné. Navíc se ani nelíbily správci státních lesů. Dle jeho vyjádření, nebyla ani trasa a vznik stezky s nikým od lesů projednán. V letošním roce dojde k vyznačení trasy stezky klasickým turistickým značením: bílým čtvercem se zeleným pruhem.
I když byl k naučné stezce vydán poměrně kvalitní informační leták, je škoda, že na trase stezky již nebyly, kromě základních, zřízeny další informační tabule s popisy místních zajímavostí, tak jak bývá obvyklé. Dá se říci, že stezka byla ušita" horkou jehlou" a ve stavu, v jakém je, neplní účel. A co více, už poměrně dlouho chybí (krade se všechno) na jednom informačním panelu mapa a informace o stezce, zatímco se zde objevují různé reklamy, což dokládá snímek. Zřizovatel stezky, by tedy měl zajistit opravu panelu a dodání nové mapy.

-hic-



4 komentáře:

  1. Zlobí mne, že se s tou tabulí nic neděje, letáků přibývá a dokonce se přidali i božičtí vinaři. Měla by se obnovit a dodat chybějící mapa nebo stojan vykopat a uschovat. Ale takovéto využívání, třeba na propagaci pochybného sběru hlemýžďů, musí každého ekologa a nejen jeho, ale i každého turistu, který hledá informace o stezce, řádně naštvat. -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Odstranit tuto tabuli by asi bylo škoda! Ovšem autor má pravdu: Toto nejsou běžné výlepové tabule, na které nalepíme kde co! Je zřejmé, že plakátovací tabule v příšerném zákoutí dřevěných šop u nádraží už neláká ani k vylepování. Představitelé obce už se tím vším zabývají a chystají opatření. Týká se to i informační tabule u školy, která už několik let hyzdí (díky přírodním živlům i vandalům) centrum obce.
    U těch informačních tabulí platí obecně jedno: Nejde jenom nechat tabule zhotovit, ale taky je pravidelně kontrolovat, udžovat a obnovovat! (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Bude opravena info tabule u školy, v Údolí lásky a také v lesoparku. Už se na nich pracuje. Karel Kučera.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za opravu, ztracená mapa je nahrazena novou a vše zase slouží svému účelu, tak jak má být.
    -hic.

    OdpovědětVymazat