neděle 27. března 2011

Za krásami naší vlasti č. 15: Památník slavné bitvy

Při našem putování si nejde nevšimnout různých památníků, mohyl a obelisků, stavěných za účelem připomenutí bitev, návštěv mocnářů, výročí osvobození, památníky padlých hrdinů atd. A že jich u nás je hodně, to snad ani nemusím zdůrazňovat.
Tento, který bych Vám rád představil, byl vybudován v roce 1898 dle návrhu V. Weinzettela, jako připomínku na krvavou bitvu, která se v těchto místech odehrála a také k 50. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Tento památník je známý, takže není potřeba moc napovídat. Jen tolik, že při této bitvě se zde střetlo bezmála 90000 vojáků a z toho jich zde skoro 23000 položilo svůj život.
Otázka je jednoduchá: Kde se odehrála tato bitva, kdo s kým bojoval, popřípadě kdo byl vítězem?
 

Karel Kučera.



 

5 komentářů:

  1. Dosud se nikdo nepřihlásil, takže zkusím napovědět, že to byla jedna z bitev sedmileté války....Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  2. Bitva je milovníkům historie známá, ale dříve patřila k těm, na něž pomalu padal prach zapomnění, a tak ji spíš budou znát ti dříve narození a pak generace, která do školy chodila po roce 1989. V hodinách dějepisu o ní vždycky zmínka byla, ale ne taková, jako třeba o bitvě u Slavkova nebo u Hradce Králové (u Sadové). Bitva patří do 18. století, jak napověděl autor seriálu, a já bych možná ještě napověděl, že velitelem rakouských vojsk byl maršál hrabě L. Daun (nikoliv známější gen. G. Laudon) a že mu k vítězství pomohl dragounský pluk "holobrádků"! Tak co, pomohlo to? (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. A také se tam potkali Malý Medvěd a Velký Medvěd...

    OdpovědětVymazat
  4. Bitva se odehrálua u Kolína a pamatník stojí u vesnice Křečkov. Bojovali proti sobě vojska pruského krále Fridricha II. a rakouská pod velením polního maršála Leopolda Dauna.
    Vyhráli Rakušané.

    Leisser Jaromír

    OdpovědětVymazat
  5. Výborně, stopro odpověď, jen poopravím, že ta obec u Kolína se jmenuje Křečhoř. Díky za odpověď a budu se těšit u dalších zajímavostí. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat