čtvrtek 10. března 2011

Obec: Mizející stíny horkého léta


Určitě si ještě všichni velice dobře pamatujeme loňské „horké“ léto, kdy se tehdejší božická radnice vrhala do řady akcí. Asi nejkřiklavějším příkladem, který taky vzbudil nejsilnější vlnu emocí a odporu, bylo natažení ostnatého drátu nad kontroverzním zaplocením údajného školního areálu.
Je více než symbolické, že právě v těchto dnech byl tento nechvalný relikt naší nedávné minulosti v tichosti odstraněn! Snad byly odstraněny i bariéry mezi těmi, kteří ostnatý drát silou moci prosadili a obhajovali a mezi těmi, kteří byli od samého počátku proti vytváření těchto mezilidských bariér. Věřím, že radost z tohoto kroku má i bývalý dlouholetý starosta obce, který koncem 90. let (tehdy ještě ve funkci nejvyššího představitele obce) prohlašoval – když byly odstraňovány ploty ohraničující tehdejší školní areál na stavbu tzv. pastelek – že tady již nikdy žádné ploty obnovovány nebudou. Teď byl tedy učiněn první krok ke splnění jeho přání.

                                                                                              Ladislav Nevrkla



3 komentáře:

  1. Zatímco u nás už se nediskutuje, u sousedů v Boroticích je fakt živo. A to nejen díky aktivním sdružením, ale i na webu - viz např. http://proborotice.webnode.cz/news/zverejneni-jmenoviteho-hlasovani-zastupitelu-ano-nebo-ne-boroticti-zastupitele-v-cele-se-starostou-rekli-ne-/ nebo http://proborotice.webnode.cz/news/bude-v-boroticich-konecne-detske-hriste-/. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Takže se brzy podíváme, jak vypadají dětská hřiště u nás v Božicích. Jakékoliv podněty jsou vítány. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. V sobotu 26. 3. od 20:30 do 21:30 proběhne již po páté celosvětová akce na podporu ochrany klimatu, Hodina Země 2011. Jde o symbolické hodinové vypnutí veřejného osvětlení, zhasnutí dominant, osvětlení budov města i firem či zhasnutí v domácnostech. Zhasnutím se Božice připojí k cca 6 000 městům a mnoha milionům lidí po celém světě. Hodina Země 2011 bude patrně největší světová událost se zapojením veřejnosti. (Více na webu obce Božice, -lan-)

    OdpovědětVymazat