čtvrtek 24. března 2011

Názor: Luxusní stolní lampa z Božic


Není to poprvé a určitě ani naposled, kdy se i naše obec dostává do „uměleckého“ světa. Odhlédněme od manipulativních výzev typu „tento skvost“, „je natolik jedinečná“ nebo „bude nabízena pouze po omezenou dobu“, psaných navíc takovou zvláštní češtinou. Odhlédněme i od ceny údajných uměleckých perokreseb na čtyřech skleněných tabulkách, na jejichž okraji bude do vypáleného skla zataveno 18-ti karátové zlato.
Vadí mi spíš snaha autora (je zvláštní, že se jmenuje zrovna Novák) a producentů maskovat skutečný cíl této akce. Každopádně jsem přesvědčen, že vtíravá nabídková skládačka, kterou obdržela každá božická domácnost, není upřímná. Prý „Tento jedinečný kousek vyzařuje klid a veselí.“ Cosi mi na stylizovaných obrázcích vadí a klid, ani veselí ve mně nevyvolaly.
Ale posuďte sami: Hasičská zbrojnice už nějakou dobu není hasičskou zbrojnicí. Snad jenom s dovětkem „Bývalá hasičská zbrojnice“. Naopak, když autor píše Základní umělecká škola, měl by dodat, že se jedná o bývalou Českou státní menšinovou školu. Ovšem nejvíc mě dráždí stylizované pozadí i popředí naší kapličky-zvoničky! Buď tam mělo být selské stavení ve své původní podobě, nikoliv dočasný plot a zbytky hospodářských budov, nebo to mělo být aktuální s novostavbou rodiny Robina Turoně. Plošná stylizace autora vedla k tomu, že před kapličkou úplně chybí lípa, kterou najdete na všech dochovaných fotografiích. Leda, že by obrázek zachycoval autorovu vizi možné blízké budoucnosti. 
Jsou to možná drobnosti a malichernosti, ale když už má mít obrázek takovou uměleckou hodnotu a prodejní cenu, očekával bych o něco větší přesnost. Tím samozřejmě nikoho nezrazuji od objednávky a koupě. Ale řekněme si upřímně, že je to slušný byznys, který se tváří jako umění a brnká na naše city.

                                                                                     Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat