středa 23. března 2011

Rozhledny jižní Moravy 5

Dnes bude představena zase jedna z nových rozhleden. Nechci toho moc prozradit, tak jen několik údajů. Věž je stavba s otevřenou vyhlídkou na úrovni 14,5 metrů nad terénem, výška vlastní stavby je 15,7 metrů. Kruhový půdorys o průměru 3,7 m tvoří třicet nosných sloupů, které tvoří plášť stavby. K nejvyšší vyhlídce rozhledny je třeba překonat 76 schodů. Rozhledna je trvale přístupná a doporučuji ji k návštěvě. Kolem je vyznačen i turistický okruh s naučnou stezkou. Ještě napovím, že rozhledna je postavena z materiálu, který se hojně nachází i kolem Božic, a je obsažen i v názvu stavby. Ale to už stačí.   
Příště to bude trošičku těžší, podle pohledů z rozhledny budete hádat, o jakou jde. Tak veselé hádání a Rozhlédni se a poznávej!       

-hic-
 



 

6 komentářů:

  1. Ještě se nikdo nepokusil odtajnit tuto rozhlednu tak zkusím napovědět, že i tato rozhledna má svoji turistickou známku a nachází se prakticky za ,,humny". Karel Kučera.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhledna by mohla být z akátového dřeva, kde stojí akátová rozhledna netuším.

    Leisser Jaromír

    OdpovědětVymazat
  3. nejedná se o akátovou věž Výhon v Židlochovicích :-)? Petra Kučeříková

    OdpovědětVymazat
  4. Mohl by nám to potvrdit rodilý Židlochovičák. Nejméně jednoho v Božicích znám. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Paní Petra správně poznala Akátovou věž Výhon, píši velké A,protože je to celý název. Pan Jaromír správně určil, že je postavena z akátového dřeva.Akátové dřevo potřebných parametrů nebylo snadné získat, bylo nutno dodat dřevo od Hodonína,Komárna a Štúrova.Rozhledna je přístupna celoročně a značená turistická cesta začíná u autobusového nádraží v Židlochovicích.Možno však jít i od vlakového nádraží v Hrušovanech u Brna.Záleží na zdatnosti turisty.Pro dokreslení situace, rozhledna stojí právě na tom kopci, kde poslední dobou stále vznikají požáry.Ten poslední se musel dohašovat za pomocí vrtulníku.
    -hic-

    OdpovědětVymazat
  6. Toto jsem se dočetl na jednom webu: Neznámý pachatel tu ukradl kovové dveře s výplní z děrovaného pozinkovaného plechu, 4 nerezové tabulky s popisem rozhledu z horního ochozu rozhledny a asi 5 m hliníkového drátu hromosvodu, který byl navíc na několika
    místech poškozen.
    Město Židlochovice nabízí za nalezení původních originálních dveří z rozhledny odměnu 5 000 Kč.

    OdpovědětVymazat