pondělí 8. dubna 2013

Po stopách zajímavých božických staveb (akt.11.4.)

Dnes se podíváme na jednu stavbu, která takto vypadala ještě několik let po válce. Pamětníci budou "doma" hned, my ostatní můžeme přemýšlet, jestli je to dobře nebo špatně, když nám postupně z obce mizí architektonicky zajímavé stavby. Tato má štěstí, že je stále plně funkční a nově rekonstruovaná.
Taky samozřejmě přivítám vaše vzpomínky a drobné postřehy, které se k této budově vážou.

            Ladislav Nevrkla



5 komentářů:

  1. není to Jednota "u Hříbkové" v Božicích v zatáčce?Pamatuji si tu střechu a okénka pod ní...Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Je to určitě nynější obchod s potravinami v Božicích, na rohu ulice, která vede směrem do Kolonie.

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmě, že jste poznali známou budovu prodejny se smíšeným zbožím v Božicích. Do roku 1945 patřil obchod dlouhá léta rodině Wildově. Po Franzi Wildovi, který zemřel v roce 1939, jej vedla Angela Wildová (jejich syn měl obchod vedle školy - dnešní dům Vlachynských). V roce 1945 se stal vedoucím obchodu se smíšeným zbožím Miroslav Pištecký (bydlel tam, kde dnes bydlí rodina Jindry Širokého). Po jeho odchodu do důchodu nastoupila vedoucí Anna Hříbková, nyní je vedoucí Jana Zedníčková. Budu rád, když mi to někdo trošku časově doplníte (odkdy dokdy tam působili jednotliví vedoucí, v publikaci o Božicích to nemám, nestíhal jsem tenkrát zjišťovat úplně všechny podrobnosti. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si pamatuji za prosklenou výlohou šedou bednu, ve ktré plavaly igelitové sáčky s mlékem (ještě že už máme automaty s čerstvě nadojeným), a pak jsem pokukoval po žvýkačkách Bajo a Pedro, později Rekord. Marek

    OdpovědětVymazat
  5. Takhle vypadala božická Jednota v roce 1975. Fotku jsem přidal k článku. (lan)

    OdpovědětVymazat