pondělí 29. dubna 2013

Pro návštěvníky je symbolem božického vinařství Hospůdka u Šíbla

Již skoro 20 let se vedou v Božicích tu otevřenější, tu jen sousedské spory, jak moc jsou Božice vinařskou obcí. Nic však nesymbolizuje vinařství v obcích lépe než vinohrady a vinné sklípky.
Nebudu teď hned rozvíjet všechny možné aspekty toho, co může v Božicích přitáhnout třeba cykloturistu k ochutnávce dobrého vínka přímo ve vinařově sklípku. Před 14 dny jsem jeden takový moc hezky upravený a s dobrým vínem v "bečkách", navštívil. Škoda, že zrovna takový sklep se nachází náhodným návštěvníkům skrytý v bočních božických uličkách. Křídlovické sklepy jsou na tom podstatně lépe, ale celá "borotická vinná ulička" se teprve dává do gala a bude to ještě dlouho trvat, než se stane tou reprezentativní. Ani známý obecní sklep v bývalé Dubově zahradě zatím neláká. Snad až před ním bude stát ten starý vinařský lis, který obec nedávno zakoupila a pustí se do jeho rekonstrukce.
No a tak se v současné době stává největším "poutačem" bečka před Hospůdkou u Šíbla. Ve dvoře je pěkný prostorný sklep, v hospůdce bývají pravidelně jednou začas společenské akce, a tak může každý z nás zjistit, jaké vínko v tomto soudku uzrálo.

          Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Už je "neslavně" zavřená...Co s toho teď bude? Není to škoda?

    OdpovědětVymazat