úterý 16. dubna 2013

Proč: Proč není v Českých Křídlovicích hospoda?

Nedávno avizovaná rubrika tady má svůj první příspěvek. Je docela ze života současných Křídlovic a jestli je zdůvodnění pravdivé, to musí posoudit především v samotných Křídlovicích. Tak tedy:
Na otázku Proč není v Křídlovicích hospoda si sami občané Křídlovic odpovídají: "Protože v Křídlovicích jsou dobří vinaři."
Toto tvrzení má racionální jádro i historickou paralelu. Již před 130 lety byly tehdejší České Křídlovice proslulou vinařskou obcí, v níž se konaly v celém okolí ceněné vinařské trhy. Je taky např. doloženo, že "...V čas vinobraní sjíždějí se zejména do Jaroslavic, Dyjákovic a Křídlovic obchodníci s vínem z daleka široka činíce hojné nákupy hroznů a uzavírajíce obchodní smlouvy na dodávky vína." Můžeme se dohadovat, kde byly hlavní křídlovické vinice. Podle současnosti lze předpokládat, že se nacházely na svazích křídlovické části Staré hory směrem k borotickému katastru. Taky sklepní ulice k Boroticím je důkazem, že vinařství bylo pro Křídlovice důležitou součástí života a je jenom dobře, že na tuto dávnou a zapomenutou tradici navazují současní křídlovičtí vinaři. Řada vinných sklípků v Křídlovicích snese ta nejpřísnější měřítka  a stávají se chloubou naší obce. A bude jenom dobře pro celé Božice, když se právě do Křídlovic podaří vrátit zašlou slávu vinařství.
A ti z Křídlovic, kdo mají přeci jenom chuť na dobré pivo a na dobrou společnost, zajdou do do hostince U Kudličků v Božicích. Takovou procházkou z Křídlovic do Božic udělají i něco pro své zdraví.

                    Ladislav Nevrkla

1 komentář: