sobota 20. dubna 2013

Z historie VÚ Božice: Tradice jednotky

My, co jsme do Božic přišli trošku později, jsme vojáky brali jako fakt. Sám jsem mezi nimi měl kamarády a známé, s některými jsem se seznámil až dodatečně a jsem tomu rád. Vzpomínám na Jaru Rabatina i jeho manželku Milku a jejich děti, Tondu Komorného, který sem pravidelně zajíždí na hody hrát přátelský fotbal, Vlastu Šopáka, dnes známého znojemského právníka, a dneska se pravidelně setkávám s Ivanem Marekem, který v Božicích žije se svou rodinou, a Milanem Hrbkem, který má v Božicích chalupu a víkendy tady rád tráví i se svojí paní, božickou rodačkou.
Nebylo tomu tak vždy. Počátek tradice božického vojenského útvaru sahá do roku 1957. Tehdy byla v oblasti, které dnes říkáme Na Posádce, založena Radiotechnická rota (RTH - radiotechnická hláska),byly vytvořeny základní podmínky pro její činnost a jednotce byl dán k průzkumu radiolokátor RL P-20. Prvním velitelem roty byl v letech 1957 - 1959 npr. Josef Zapletal.
V období 1959 - 1961 byl velitelem božické RTH npor. Josef Sysel st. a jednotce byly dány k užívání další dva radiolokátory P-15. Byly postaveny dvě tzv. vojenské bytovky, první budovy tohoto typu v obci Božice.
V letech 1961 - 1965 byl velitelem npor. Alois Chromčík a v období 1965 - 1968 kpt. Alois Pospíšil. Od výcvikového roku 1962 - 1963  získala božická jednotka titulu Vzorná rota, jak v bojové přípravě, tak v bojové službě. V roce 1962 byli u jednotky vycvičeni operátoři P-15 a četař Čížek byl vyhodnocen jako nejlepší v rámci 7. armády. Jednotka i její součásti byly velmi dobře hodnoceny a oceňovány  tituly vzorné družstvo nebo vzorná četa.. Jednalo se např. o četu P15 NRL kpt. Marek, VD des. Stržínek, dva tituly vzorné družstvo P-15 a P8, 1 titul vzorná četa vidového průzkumu, 15 vojákům byl udělen odznak vzorného vojáka a jednotka byla vyhodnocena jako nejlepší v automobilní službě pod vedením PNATS rtm. Tomáška. V období 25.5. - 5.8.1964 probíhalo u božické jednotky natáčení Československého armádního filmu pod názvem Karavana. V současnosti k tomu nevím víc, ale třeba se nám podaří zjistit, jaký je osud tohoto filmu. Byl by každopádně docela zajímavým dokumentem ze života božické posádky.
                Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Jaké radary armáda plánuje vyřadit?
    Radar P-37 vojáci mají od 70. let. Slouží k radiolokačnímu průzkumu a navádění stíhaček na vzdušné cíle. Určuje jejich azimut a šikmou dálku.
    Výškoměry PRV-17 tvoří komplet s radary P-37 a dodávají pochopitelně údaje o výšce cílů. Armáda je má od 80. let.
    Nejlepší léta za sebou mají i radiolokátory RL-4AS, které slouží ke sledování cílů nad terénem i za nepříznivých podmínek nebo při úmyslném rušení. I ony zjišťují azimut a šikmou dálku cílů.
    Mobilní třídimenzionální radar ST-68U CZ hledá cíle podle azimutu, šikmé dálky a polohového úhlu a umožňuje určit polohu zdroje aktivního rušení.
    Zdroj: 26. brigáda velení, řízení a průzkumu
    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/vymena-armadnich-radaru-0s6-/domaci.aspx?c=A130419_104322_domaci_jw

    OdpovědětVymazat