pátek 8. listopadu 2013

Co je lepší? Stavět pomníky, nebo opravovat chodníky?

V Božicích vládne v současné době relativní klid. Píšu relativní, protože se vždycky najde nějaký důvod, proč to může pod pokličkou bublat. Příkladů je několik.
Přestože většina lidí, kteří se nějakým způsobem zajímají o veřejné dění, sleduje, jak se perou kluci ze sociální demokracie mezi sebou, ani v jednotlivých obcích život neusnul.
V naší obci se bude v následujících měsících diskutovat o tom, jak má obec naložit s Jiráskovým domem na Kolonii a jak by se komplexně mělo přistupovat v péči o historický majetek obce. Otázka, kterou není vůbec, ale vůbec jednoduché rozetnout. Prvek přímé demokracie, který do naší politiky hlasitě vnáší hnutí Úsvit Tomia Okamury, by se v Božicích měl uplatnit právě v této oblasti. Po diskuzi občanů Kolonie nad dalším osudem Jiráskova domu bude muset na toto téma následovat podobná diskuze se všemi božickými občany. Je to jasné, průhledné a spravedlivé. Krajíc, do něhož se zakouslo poslední zasedání zastupitelstva, je obrovský a možná, že ho někdo i pěkně maže nebo v krátké době namaže.
Pak přijde na řadu zřícenina v Zámlýní. Bývalý malý zájezdní hostinec se stájemi a půdou, který zajišťoval kdysi dávno servis pro rolníky, kteří si přijeli do mlýna semlít (ta -ý/-í jsou takto správně!!!). Je to balvan na noze obce už několik volebních období a zatím se nenašla schůdná cesta.
Historická budova kina je na tapetě již mnoho let. V současné době je zde nastolen status quo, ale budova bude každoročně potřebovat investice. Za opravenou fasádou a střechou čekají další nutné opravy a úpravy.
Máme tady desítky drobných památek - kapličky, sochy a kříže - máme zde bývalou českou menšinovou školu, bývalou hasičskou zbrojnici, obecní vinný sklep ...
Začali jsme však dobře. Opravený Bílý kříž, nově postavená kaplička u cesty do Zámlýní, opravy staré kovárny a její přestavba pro potřeby hasičů, oprava křídlovické studánky Na kopečku a - chodníky! Oprava místních komunikací je určitě to, co občané ve svém každodenním žití ocení.
Určitě je příjemnější diskutovat nad tím, kde příště opravit chodníky, než nevědět, co si počít s některými "pomníky", které naši obec dlouhodobě velmi finančně zatěžují. Splátkami i provozem. Ale právě o tom je třeba vést podobnou otevřenou a přímou občanskou diskuzi jako se rozjíždí kolem dalšího osudu Jiráskova domu. Jen neztratit odvahu.

                             Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Asi tomu nerozumím ale pokud do něčeho strčím peníze tak počítám s nějakou návratností.Ono je sice hezké mít pěknou kovárnu ale návratnost žádná jelikož ji využívají jen hasiči,je pěkné mít pěknou historickou hasící zbrojnici ale využívá jí obec jako garáž na nářadí,je pěkné mít historickou budovu kina ale co dál a tak můžu pokračovat.Chápu že jde o historii a památky ale jsou to tzv žrouti peněz s nulovou návratností.Kdyby byli Božice městem neřeknu půl slova ale je tu jak říkáte spoustu památek ale zástupu turistů se zájmem si je prohlídnout sem si nevšim tudíž ani návratnost žádná.Co je platná oprava zříceniny hostince která spolkne spoustu miliónů když bude zavřená a nebude plnit svůj účel.Někdy to vypadá jak v komedii Slunce seno kde chtěli být světoví a nakonec vyráběli prima knoflíky.Kdyby se raděj peníze strčili do něčeho co usnadní lidem život například do zmiňovaných chodníků a silnic.

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky se najde nějaký chytrák který si potřebuje rýpnout že pane nebo paní!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,jsem pan.Nejsem ani chytrák ani si na něj nehraju jen si myslím že mám hlavu ne jen na čepici.Pokud si myslíte že chytračím uveďte stačí jeden rozumný důvod proč by se měli obecní peníze z rozpočtu utrácet tímto stylem.Já myslím že jsou rozumější věci jak utratit peníze když už by nešlo o návratnost.Vy určitě taky nevyhazujete své peníze jen tak oknem a počítáte s návratností a pokud ano tak proč se třeba finančně na těchto plánech nepodílíte nebo ještě líp můžete si třeba pronajmout konkrétně léta nevyužitý komerční prostor vedle pošty.Každý má velké oči a plno řečí ale jen pokud teče z cizí kapsy.Plánuje se vystavět u školy okruh ,můžou se opravit silnice včetně vyznačení přechodů,opravit chodníky,není toho málo do čeho by se peníze dali vložit.S klidem na srdci jsem i za zbudování kamerového systému né proto aby někomu narušovalo soukromí doma v obýváku ale kvůli vandalům kteří sami nic neudělají ale práci druhých maří a co se poslední doby týče i by to pomohlo proti kriminalitě.

    OdpovědětVymazat