neděle 24. listopadu 2013

Jak vzniká mostek (akt.25.11.)

Kdyby to nebylo na tak historickém místě, ani bychom si této události nevšimli. Ale vzhledem k tomu, že i na tomto webu jsme tomuhle místu věnovali nebývalou pozornost, tak zaznamenáváme i tuto změnu.
Asi si řeknete, jaké historické místo!? Tak vězte: Ještě na prvním historickém mapování Moravy z doby císaře Josefa II. (kolem roku 1784) vedla tímto úvozem páteřní cesta Božicemi. Tenkrát tam nestál žádný dům, ani stodola, pouze na vršku už tenkrát stála sýpka!!! Na druhém mapování (císaře Františka z roku 1835) už tam cesta nebyla, už jsou tam nějaká stavení, stodoly a páteřní komunikace se obtáčela k sýpce po dnešní trase.
Několikrát jsme zde publikovali fotografii, kde v tomto úvoze stály domy a stodoly. Naposledy zde bydlel do poloviny 50. let pan Antonín Klíč, jenž se poté vrátil do rodné vísky a dům a další stavení byly následně zbourány. Vytvořena zde byla zahrada, která fungovala až donedávna.
V současné době se zde připravuje novostavba a tak vzniká i příjezdová část - mostek do tohoto prostoru. Projektant to asi neměl jednoduché, ale dílo už je od pátečního odpoledne hotové a slouží.

                      (lan)



11 komentářů:

  1. Pane Nevrkla proč nefotíte všechny vznikající příjezdové cesty k novostavbám.Možná by to někoho zajímalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Vyfoťte jak je to hotové.............. Musí to být krása na to pohledět. No tohle už je moc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak fotit krok po kroku,pan majitel má být na co"pyšný".....:)škoda že pan Nevrkla nefotí všechny novostavby né jenom "některý"vyvolený:)

      Vymazat
  3. Aťto vypadá jakkoli, je to potřeba, tak to stojí!!!Povolení to má,projekt taky,tak co?

    OdpovědětVymazat
  4. že by to měl bjěhem mesice povolene na uřadech to klobouk dolu

    OdpovědětVymazat
  5. Ježíš ten nájezd je tak krásný :-) Takový v Božicích nikdo nemá. Proto je asi vyfocen a pan majitel se má čím chlubit teda :-)

    OdpovědětVymazat
  6. je to pracovní nájezd, tak nevím proč tolik divení?

    OdpovědětVymazat
  7. Propustek si na vlastní náklady vybudoval nový vlastník pozemků,aby si měl jak navážet stavební materiál. Fakt není co k divení a úšklebkům.

    OdpovědětVymazat
  8. Pochopil jsem to tak tu diskuzi...že by se opravdu mělo fotit všechno né jenom něco a někoho...jsou tady i možná hezčí nájezdy v Božicích,nemusí se publikovat jen "někoho nájezd"

    OdpovědětVymazat
  9. Možná máte zajímavý nápad - napište mi tip nebo pošlete fotku. (lan) Já znovu zdůrazňuji, že mi ani tak nešlo o ten nájezd jako především o zajímavé místo, které má v dějinách obce nevšední osud - od původní úvozové cesty směrem k sýpce (ještě v roce 1784), přes postupné zastavění prostoru stodolami a obytnými domy a taky několika sklepy až po novodobější osud - zbourání téměř všech budov a vytvoření zahrad - a nyní připravovanou novou zástavbu. Různých betonových nájezdů na této trase vidíme víc, ale tento právě vznikal, tak i proto jsem ho zachytil jako dílo daného okamžiku nikoliv jako propagaci. Ale jak říkám, nebráním se publikovat pěkné a zajímavé věci z naší obce, zvláště ty novodobé.

    OdpovědětVymazat