čtvrtek 8. května 2014

Pietní vzpomínka na květen 1945

V den státního svátku - Dne vítězství - 8.5.2014 uctili občané Božic všechny, kteří se zasloužili o vítězství v poslední světové válce a obětovali přitom svoji svobodu, zdraví i život. Krátký projev přednesl starosta obce Karel Hala.
Čestnou stráž u pomníku zajistili členové SDH Božice a květiny k pomníku položili představitelé obce Karel Hala a Jiří Čada. Vzpomínkový akt byl zakončen státní hymnou.
                  (lan)




1 komentář:

  1. Již delší dobu se chystám k tomuto, dnešnímu datu, napsat svůj komentář a bohužel to činím až dnes. Pietní vzpomínka, která se dnes konala v Božicích mne vždy vrací k tomu, že původní pomník (je zdokumentován na historických fotografiích, na kterých si ho pamatuji i já) byl s orlicí, s uvedeným rokem 1914 - 1918, která byla později odstraněna. Po únoru r.1948 (pravděpodobně) byla tato orlice, včetně veškerých nápisů, včetně žulové desky se seznamem padlých, režimem odstraněna a byla tam dána "RUDÁ, PĚTICÍPÁ HVĚZDA" (byla tam dlouhá léta, u které stávali pionýři, LM, později i armáda, čestnou stráž). Po r. 1989 hvězda byla odstraněna a nyní jsou tam každým rokem uctíváni občany Božic padlí hrdinové. To je v pořádku, ale myslím si, že by se to mělo týkat i těch, kteří padli, obětovali i svoji svobodu, zdraví i život za nás budoucí v prvé světové válce (kterým byl původní pomník určen). Takže by se tento pietní akt měl týkat všech padlých, kteří padli jak v první světové válce, tak i v druhé světové válce. Protože ti padlí, kterým to bylo původně postaveno, do války, většina z nich také dobrovolně nešla a upadli zcela v zapomnění. Prostě vzpomínka by měla být na všechny padlé a nedělat žádné rozdíly. Marie Egnerová

    OdpovědětVymazat