neděle 11. října 2015

Fotbal: Z Rakšic vezeme tři body! Překvapivě, ale zaslouženě (akt.12.10.)

Radost po vítězné brance ...
Základem našeho dnešního úspěchu byl náš gólman Míša. Vychytal několik tutovek, v prostoru před brankou si to hlasitě dirigoval a neudělal dneska jedinou chybičku. Po vyrovnané první půlce, kde jsme měli v jejím závěru velké štěstí, jsme se v polovině druhé půlky chytli příležitosti a nakonec jsme překvapivě dali i vítězný gól.
IM SPORT OP: FC Rakšice - TJ Sokol Božice 1:2 (0:0). Naše branky dali Michal Topolčan a Honza Szabó.


Podrobnosti k zápasu až večer a zítra. Teď odjíždím na rodinnou návštěvu. Taky se musím trošku zahřát, protože jsme v Rakšicích na tribuně promrzli jak h...o. Ale stálo to, kluci, za to! Nedělní řízek mi chutnal úplně jinak, než jsem původně čekal.

Teď ještě aspoň telegraficky o našich brankách:
Domácí vedli od 50´ ukázkovým gólem po průniku a sólu kapitána týmu Haška k delší tyči. Naše obrana mohla zpytovat své svědomí ...
V 69´ rozehrával nepříliš povedeným centrem Prochy, ovšem míč se dostal k Míšovi Top a ten umístil míč tak přesně k tyči, že si trošku otřesený oslavenec v brance domácích ani neškrtl! Najednou to bylo 1:1 a vše začalo znovu. Vyrovnání nás nejen nakoplo, ale vlilo nám do žil novou mízu a najednou se valil jeden náš pokus o útok za druhým. Zajímavý a dramatický fotbal pokračoval. Výbornými obranými zákroky se blýskl několikrát Rambo, hodně pomohl střídající David Švejdík, zcela ožil do té doby nevýrazný Honza K. Druhým nejlepším hráčem našeho týmu (po gološovi) byl dneska Jara Jandásek. A byl to právě on, kdo stál u našeho vítězného gólu. Honza K. kopal v 79´ roh, tento centr napálil Jara do tyče a odražený míč umístil připravený Honza Sz. hlavou do branky zkoprnělých domácích. Vedení 1:2 jsme už udrželi do konce zápasu.
Utkání velmi dobře řídila trojice J. Holík, P. Svoboda a V. Kněžíček. Jen v zápisu je chybka: góly jsme dali v 69´ a 79´.

Naše sestava: Michal Hrubý - Kuba Rambousek, Jara Jandásek, Roman Šob (od 66´ Broněk Horáček) - Zdeněk Chrenovský - Patrik Ležák (od 12´ Petr Procházka, od 88´ Martin Zedníček), Jiří Pavelčík (od 46´ David Švejdík), Jan Kudlička, Michal Topolčan - Honza Szabó, Broňa Juřica. Vedoucí mužstva Martin Topolčan.

Po zápase zaznívala otázka, do jaké míry se na výsledku a na výkonu domácích podepsala jejich sobotní oslava třicátin jejich gólmana. Upřímně řečeno, nám to může být úplně jedno! Že byla domácí muška vychýlená? Že to někteří nedali fyzicky či technicky? No problem pro Božice ...
My jsme nastoupili sebevědomě a koncentrovaně, jak se na důležitý zápas okresního přeboru sluší a patří. Snad jenom zůstává otázkou, co se stalo s kolenem mladému Lopíkovi během úvodních deseti minut a kde zůstal jeden z našich hráčů, pro něhož vezl vedoucí mužstva zánovní kopačky?
Máme aktuálně poměrně široký kádr hráčů a tak jsme schopni se vypořádat i s nenadálými zraněními, pracovními výpadky či jinými překážkami startu našich hráčů.
Dlouho jsme si říkali, že nám dneska asi bude citelně chybět Lopík st. (zranění svalu z minulého zápasu), ale naše konečné vítězství tyto chmury zahnalo do říše zapomnění. Konec dobrý, všechno dobré!

Začali jsme odhodlaně, ale naše střelecké pokusy byly takovým "lechtáním". Snad jenom Jarova hlavička do gólmana a následný roh ve 2´ stojí za zaznamenání. A taky napomenutí hlavního sudího směrem k domácí lavičce, která se zbytečně rozohnila více než bylo zdrávo! Hrálo převážně ve sgtředu hřiště s oboustrannými pokusy o útoky. Nebezpečná byla bleskovka domácího kanonýra Janšty ve 14´. Napálil však jen výborně vyběhnuvšího Míšu a míč šel na roh. Ten jsme hlavou odvrátili do autu. Nejvíc práce měl v té době náš stoper Jara, ale rakšickou střelnici jsme odrazili! Naše útoky byly bez finálního zakončení a tudíž méně nebezpečné. Útoky domácích byly nebezpečnější. Nejvíc to "smrdělo" v 25´ po prudké hlavičce na přední tyč!
Důležité bylo, že náš zadek pracoval velmi zodpovědně a nepustil domácí k ničemu vážnějšímu. Výbornou práci odvedl v 28´ Zdeněk a po něm ještě Jara hlavou ven z vápna. Domácí sice pálili, ale slepými náboji! Ani naše útočné pokusy však nebyly lepší. Domácí fandové už začali být nespokojení. "To je přes chlapa, to je na h...o, Tome! komentoval např. jeden z nich další neúspěšný pokus o průnik. Jinak se ale v chladném větrném počasí hrál dobrý a zajímavý fotbal, což opět dokumentuje "hlas lidu": "Hrajou obojí dobře, je to na úrovni okresního přeboru!" Za nás kopal Rambo VPK a před branku se dostal Míša Top. Na druhé straně kryl náš gólman Míša nebezpečnou střelu z hranice šestnáctky. A tak nejdramatičtější chvíle první půle přišly až v jejím závěru. Domácí propadli v obou gólových šancích ve 44´a 45´, zato náš gólman Míša se pořádně blýskl! "Stačil takovej padáček ...", lamentoval domácí příznivec nad prudkou hlavičkou "9" vysoko nad naši bránu.

V kabině se všichni ohřívali daleko déle než jenom 15 minut, za to diváci jsme na větru mrzli ... K našemu překvapení zůstal na lavičce střední záložník Jura a místo něj přišel rekonvalescent Džamp. Do středu zálohy se posunul Míša Top. Začali jsme útočně a zdá se, že byl asi velmi výživný pohovor trenéra s mužstvem v kabinách. Škoda, že Džamp nešel do Honzova centru z VPK hlavou, ale skluzem ... Jenže domácí nám naši aktivitu hned vrátili a ve 47´ opět spálili tutovku! Asi se začala projevovat ta prohýřená sobotní noc .... Pak ještě zachraňoval Jara divokou tečí na roh, ale následující akci jsme herně nezvládli. Byla to vlastně jediná viditelná hrubka za celý zápas, ale zaplatili jsme ji gólem. V 50´se dal do sólového úniku domácí kapitán Luboš Hašek. Naši se soustředili na míč a zapomněli na technicky výborně vybaveného chlapa, který své sólo dotáhl až do branky nechytatelnou přízemní střelou na zadní tyč. Domácí se ujali vedení 1:0 a co si budeme povídat, moc jsme na naše zmtvýchvstání nevěřili ...

Opak však byl pravdou. Postupně jsme se z obdržené branky otřepávali a naše útočné pokusy začaly být nebezpečnější. "Neva, neva, zlepšíme to," povzbuzoval spoluhráče náš gološ. A vůbec se nám včera líbil i tím, jak si hlasitě dirigoval hráče před sebou. K výbornému výkonu se rozehrál především Jara, který v průběhu druhé půle přešel na pozici útočníka a Bruno se stáhl na jeho místo stopera. Ještě na stoperovi zastavil poučený Jara nejméně dvakrát  domácí útočníky tělem při jejich pokusech o průniky a ukázal nám, jak se může zápas zvrátit v náš prospěch. Podobně (bez faulu) do toho šel i Rambo a rázem jsme byli na koni! Rozehrál se Honza ve středu zálohy. Domácí chtěli vedení pojistit a ze zajištěné obrany podnikali pokusy o bleskové útoky. Šanci měli jen po propadu Prochyho v 63´, ale Míša míč opět bezpečně kryl. Dvakrát se domácí nechali vystavit do ofsajdu, ale bylo vidět, že postupně uvadají. To byla voda na náš mlýn! V 67´ zůstal po souboji o míč s naším Jarem otřesený domácí brankář a dvě minuty na to už jsme se radovali. Prochy rychle rozehrál na Míšu Top, ten si dal míč na levačku a poslal ho k pravé tyči. A ejhle - míč se zatřepetal v síti domácích. Vyrovnali jsme na 1:1: Kéž bychom si dneska odvezli z Rakšic bod. Zasloužili bychom si ho!!!!

Rozčarování domácí se hned pokusili výsledek obrátit ve svůj prospěch. Jejich další "kolotoč" před naší brankou opět ukončila nepřesná střela nad!!! My už jsme ale zápas nemínili pustit a soustředěným odpovědným výkonem jsme se do rozhozeného soupeře pustili. Nejdřív poslal Džamp krásnou přízemní střelu k zadní tyči (74´) a pak se rval o své místo Honza Sz., až byl zastaven faulem. Následující rozehrávka byla sražená na roh. Kopal ho v 79´ Honza K. a jeho pěkný centr poslal Broňa J. (Bruno) do tyče. Prudký míč se odrazil zpátky "do  ohně" k dobře postavenému Honzovi Sz. a ten ho poslal nezadržitelně hlavou do odkryté branky. Šli jsme překvapivě, ale zaslouženě do vedení 1:2!

Honza Szabó byl k nezastavení a i v následujících minutách byl stálým nebezpečím pro rakšickou bránu. V 83´ krásně centroval Jarovi, ale ten míč před brankou jenom třel  svými zády. Domácí se ještě třikrát dostali do šance (2x Sukeník č.8 a jednou Sobotka č.11), ale buď je vychytal Míša v naší brance nebo akci nezakončili dobře. Taktickým střídáním jsme zápas dovedli až do vítězného konce a sice prokřehlí, ale vítězstvím zahřátí jsme odjížděli domů.

Rád bych pochválil domácí příznivce a pořadatele. Bylo zde velmi přátelské prostředí a bylo místo i na normální pokec. Občerstvení bylo taky zajištěno na úrovni, včetně svařáku, který jsem si jako řidič nemohl dopřát. A tak jediným momentem k diskuzi je otázka parkování u hřiště. Je tam venku kolem cesty u stodol a před RD plno vhodných porostor na zřízení pěkného parkoviště, místo toho je tam vysoká tráva a pokus o obdělávání jakési malého pozemečku. K ničemu. Ale to asi spíš otázka pro moravskokrumlovskou radnici, pod níž Rakšice spadají. Nevěřím tomu, že by Rakšice nebyly pro město dost důležité a reprezentativní. Fotbal tam hrají dobrý a svůj stánek se taky starají, jak bylo patrné z budovaného odlehčováku za tribunou.

            (lan)

Naše dvě opory v akci









Tabulka celková

Rk.DružstvoZáp.+0-SkóreBody
1Hevlín981040:125
2Hostim970229:1221
3Práče A960324:2018
4Moravský Krumlov B951324:1216
5IE Znojmo B950428:2415
6Božice950415:1915
7Rakšice942321:1514
8Hostěradice941415:3113
9Hrádek940522:2312
10Únanov A932428:1911
11Dobšice B931522:2810
12Mikulovice922511:158
13Jaroslavice A911712:314
14Miroslav B90187:481

5 komentářů:

  1. Parada, další bodiky, Honza Sa. božický Fenix !?!? Hoj

    OdpovědětVymazat
  2. Pane Nevrkla do te tyče hlavickoval Brona Jurica a Honza odrážel to nehlavickoval Jara. Ale tři body paráda kluvi. Mísa Hrubej

    OdpovědětVymazat
  3. Dík za upozornění, už jsem opravil. A na trenéra Broňu jsem zapomněl neúmyslně :-)! Bez něho bychom dneska nehráli, to co hrajeme. To víme všichni. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Pane Nevrkla, velice se omlouvám za mylnou informaci ohledně asistence druhého gólu, ale byl jsem tam zmrzlý, že jsem špatně viděl. A také se chci omluvit našemu skvělému, hrajícímu trenérovi Brunovi, že jsem ho málem připravil o asistenci rozhodujícího gólu. Jinak bych chtěl poděkovat celému týmu. Zápas se mi velice líbil. Jen tak dál borci!!!!! S pozdravem Patrik Jandásek

    OdpovědětVymazat
  5. Paťo, napsal to moc pěkně. K tomu se můžeme jenom přidávat. Božický fotbal teď jede a je potěšením být u toho. Třeba jako fanoušek, hlasatel, pisatel nebo čtenář! (lan)

    OdpovědětVymazat