středa 21. října 2015

Nový Božický zpravodaj ve schránkách občanů

Rychle jsme si zvykli na to, že každé dva měsíce máme ve svých schránkách nové číslo Zpravodaje, který informuje o aktuálních událostech a dění v obci. Dlužno dodat i důležité: ZDARMA DO KAŽDÉ BOŽICKÉ SCHRÁNKY. Považujeme to dnes za samozřejmost, ale je třeba mít stále na paměti, že to žádná samozřejmost není a nebyla a že jsme za tuto vymoženost sváděli v minulosti nejeden střet.


Preference dřívějších radnic byla právě opačná. Stavěla jako prioritu utužení spolupráce obcí DSO Niva a protlačila někdy kolem roku 2000 vydávání společného dvouměsíčníku Niva, později s upraveným názvem Noviny Niva.
Nebudu nic zakrývat, nikdy jsem to nepovažoval za krok správným směrem, a to z jednoho prostého důvodu (jak s oblibou říká Miloš Zeman): Dobrovolný svazek obcí Niva je takový trošku zvláštní mezičlánek mezi jednotlivými obcemi a Mikroregionem Hrušovansko. DSO Niva však vznikla dříve než Mikroregion Hrušovansko a hlavně v prvních letech své existence měla velmi ambiciózní plány, které se tu s větším, tu s menším, až žádným úspěchem podařilo/nepodařilo naplnit.
 Asi nejvýraznějším a nejviditelnějším počinem spolku Niva bylo založení Břežanské dopravní společnosti, s.r.o. O tom, kam se za 20 let posunula regionální doprava i samotná BDS by se musel napsat samostatný článek, ale o ten dneska vůbec nejde.
Jde spíš o živoření Mikroregionu Hrušovansko. To, že skončila podpora mikroregionů, se prakticky ani neví. Nebýt toho, že většina členských obcí založila (či posléze vstoupila) do Místní akční skupiny Hrušovansko, tak by v praktické rovině Mikroregion Hrušovansko v tichosti zesnul a zanikl. A to považuji za velkou chybu. Nevím a ani nepátrám po tom, kdo takovou situaci zavinil. Jisté je, že si obce Mikroregionu Hrušovansko nemají moc co říct, protože jim chybí životaschopný stmelující prvek, který přes všechny peripetie ve vývoji nechybí sdružení NIVA.
Právě o jedná takové stmelující akci DSO NIVA píše v nejnovějším čísle Božického zpravodaje Božena Kročilová a týká se zábavné soutěže "7 v 1", která se letos o prázdninách konala na hřišti v Boroticích. 
MAS Hrušovansko publikovala v posledním čísle Novin Niva svůj materiál. Má plány, snad i chuť něco dělat. Všechno by se mělo právě v těchto chvílích rozbíhat. Jsem sám zvědav, jak se plány a možnosti podaří přetavit do života jednotlivých obcí, v našem případě do života Božic a kolik zajímavých projektů MAS se podaří třeba už v roce 2016 rozběhnout.
            (lan)





6 komentářů:

  1. Už tu jednou byl dotaz, jak se přes internet dostanu na Božický zpravodaj a já se ptám znovu, protože na tuto otázku zde nebylo odpovězeno. A nelze ho nikde najít. Každý nebydlí v Božicích a rád by si přečetl, co se v jeho rodné vesnici děje. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Vedení obce slíbilo, že zjedná nápravu. Bohužel, zatím se nic neděje. Takže dotazy směrujte na božickou radnici a na redakci zpravodaje. Podobně je to s Novinami Niva. Vážně nevím, v čem je takový problém. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Božický zpravodaj č. 1, 2 a 3 už visí na webu, aktuální číslo 4 vložíme začátkem týdne po úpravě formátu. Zpravodaj je zde: http://www.bozice.cz/pro-obcany/bozicky-zpravodaj/.

    Co se týká Novin Niva, pracuje na tom p. Hudcová - u každého čísla je třeba upravit velikost - až budou na stránkách DSO Niva, dáme vědět. Jiří Čada, místostarosta Obce Božice

    OdpovědětVymazat
  4. Tak k tomu už nemusíme nic dodávat. Občané - i ti mimobožičtí - by od teď měli mít tolik informací, až jim z toho půjde hlava kolem. Protože i ve Zpravodaji bylo daleko víc zajímavých příspěvků než jenom ten, na nějž jsem upozornil. Tak, vážení, čtěte! (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Popisuje v BZ paní Škrobová svůj zážitek s labutěmi, já mám docela čerstvý z dnešního pozdního odpoledne. Při vjezdu do Božic kousek za mostem, seděly na silnici - prakticky uprostřed - dvě mladé labutě. Projížděli jsme tudy tou dobou tři. Všichni jsme téměř zastavili, objeli je a pokračovali v cestě. Obávám se, že se to někomu nepodaří a bude o labuť méně a nešťastného řidiče více. Ale co dělat s takovým ptákem? Prý už by labutě měly balit kufry, aby tady nezamrzly na hladině jezírek v mokřadu. Tak snad se mrazu vůbec dožijí. Byla by to obrovská škoda. Že by si asfaltovou plochu pletly s lehce zamrzlou hladinou rybníka? (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkujeme za přidání Božického zpravodaje na web a na Nivu se také těšíme. Potěšilo nás to určitě všechny, kteří o dění v "naší" vesnici mají zájem(me)

    OdpovědětVymazat