středa 28. října 2015

Víte, že už pět let krášlí vjezd do Božic solární elektrárna?


Nevím, jestli byste dokázali"od pasu" říct, kolik let už krášlí vjezd do Božic od Mackovic fotovoltaická elektrárna, kterou zde provozuje firma IBOLIDEN, a.s.


Svou činnost zahájila právě před pěti lety dne 19.10.2010. Její celkový elektrický výkon je 3 309 MW.
Komu tato elektrárna přináší užitek, bůh ví. Božice z ní nemají prakticky nic, jenom znehodnocenou přírodu a tu nejkvalitnější půdu v údolní nivě řeky Jevišovky zastavěnou solárními panely! Bohužel i zde platí to, co říkají odborníci na přírodu: Na všechno si časem zvykneme a za dvacet, pětadvacet let už nám to vadit nebude! Tak to jsem tedy upřímně zvědav.
              (lan)




5 komentářů:

  1. Pokud si dobře pamatuju, nás Božičáků se nikdo neptal. Prostě to někdo kompetentní povolil postavit ať se nám to líbí či nikoliv. Otázkou je kdo a proč na takovém místě a jaký z toho byl či je užitek. Těchto lidí bych se ptal. Je to stejné jako odprodej nebo převod vlastnictví Božického vodovodu Vodárnám. Je celkem dost zarážející poukazovat na chyby a omyly po několika letech.

    OdpovědětVymazat
  2. Ptát se musíme podílníků podivného uskupení zvaného ZEMKA, které zde původně chtělo stavět jatka!!! Vzpomínáte si na to ještě někdo? Pak se začalo mluvit o solárkách u Donáta!!! Vzpomínáte si aspoň občané bydlící v novostavbách naproti? Potom o větrné elektrárně u Pískovny!!! Kdopak si na to ještě vzpomene??? Ještěže měla armáda ČR rozum a zatrhla tuto potrhlost! Poté následoval plán na solárka pod terasami (blíž k silnici). Ani toto se naštěstí nepovedlo. Ale pak se doopravdy nikdo božických občanů na nic neptal, v roce 2009 se prodaly pozemky ZEMKY (Ing. Vybíral z božického Agropodniku???) jakési solární lobby a ta zde postavila FVE podle plánu - dokonce i z části mimo vlastní pozemky, které později od vlastníka (nebo vlastníků????) dokoupila. Kdopak by likvidoval kus solární plochy, že? Zvláště když je to z dotace a ta by se nedej bože musela asi vracet. Takže co je zarážejícího na tom, že se na to i po letech poukazuje???? Solární lobby chce i dneska další prostředky, uhelná lobby klidně zbourá kus krásného pohraničí a větrná lobby by nejraději nabouchala kdejaký donkichotský nesmysl na polích kolem nás. Vzpomenete si ještě někdo na bombastický plán asi 25 větrníků kolem Mackovic???? Jediný rozumný projekt se týká rozšíření o pátý blok JE Dukovany. To má smysl a tento projekt podporují všechny obce dotčené části kraje Vysočina i obcí pod jadernou elektrárnou na Znojemsku. Nebo jste snad slyšeli nějaký rozumný argument proti???? Božický vodovod, to je fikce!!! Ten by býval mohl vzniknout, kdyby v obci Božice byla vůle. Ta nebyla a když jsme si to vloni dali do programu, tak to občané odmítli!!!! Tak je zbytečné fňukat, že jsme něco chtěli. Je třeba si poctivě přiznat, že jsme prostě některé věci důrazně nechtěli, a proto nejsou! U solárek a větrníků to byla souhra několika okolností, že se podařilo zabránit jejich postavení, tomu poslednímu jsme však zabránit nemohli, protože se nás nikdo neptal a postaveny byly na soukromých pozemcích. Je sice divné, že se nevyžadoval ani souhlas obce (nebo že by ho v roce 2008 - 2009 dala???). Chce to být v daný moment pozornější a odvážnější. Jinak je pozdě bycha honiti!!!! (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. my od Donáta si na to pamatujeme moc dobře, bránili jsme se zuby nehty - i s Českou televizí :-) Naštěstí to dopadlo dobře. Kuč.

    OdpovědětVymazat
  4. Někomu se líbí to, jinému něco jiného, mně se rozhodně nelíbí chladírenské věže a celkově obrovské stavby jaderných elektráren , které jsou navždy zasazeny do krajiny a již nikdy nebudou zlikvidovány, zábor orné půdy je trvalý. A co odpad ? Kam s ním, žádná obec nechce úložiště ve svém katastru. Zařízení využívající přírodní obnovitelné zdroje se po době životnosti zlikvidují a odpočatá orná půda se dá opět využívat. Je jasné, že solární elektrárny žádnou velikou krásou neoplývají, ta naše měla být od silnice osázena živým plotem, to se nestalo a obec by měla tlačit, aby podmínky stavebního povolení byly dodrženy. A neškodné otáčení větrných elektráren mně nevadí,naopak mám radost, že pro nás pracuje příroda - vítr, a to zadarmo a to i s vědomím, že na výrobu větrníku bylo jistě potřeba hodně energie a materiálu. Po době životnosti se vše zešrotuje a krajina je volná, což u atom.el. nejde. Různé předsudky, že vrtule sekají ptáky jsou nesmysl, to více ptáků končí na vedeních vysokého napětí a pod koly aut. Ale o tom se mezi veřejnosti moc nemluví. To vidí jen ten, kdo se o tyto věci hlouběji zajímá. Je jisté a už se to konečně přiznává, že budoucnost v získávání energie je využití sluneční energie.Jistě budou a třeba již jsou dokonalejší technologie na využití této energie než hektarovými plochami solárních panelů. Nejlepší je energie ušetřená, zbytečně nepromrhaná. Naše spotřeba energií je několikonásobně vyšší než světový průměr. Málo kdo chce slyšet, že si žijeme nad poměry, máme dostatek energií, máme dostatek pitné vody,... zatím , ale ne moc vzdálená budoucnost nám utáhne opasky tak, až se budeme divit. Stačí pár let sucha, stačí jedna silnější el.mag. vlna za Slunce, která zastaví naše počítače třeba na tři dny ... a zastaví se vše, protože se dnes vše nesmyslně převádí a řídí počítači. Nemusíme chodit daleko, nejde proud, zavře se obchod... a to je jenom drobnost. Myslíte, že by tekla voda nebo byl plyn? A že tato situace nastane, to připouští i naše největší odbornice na jadernou energetiku paní Drábová. Ale zpět k energetice. Přestaňme stavět další Temelíny, Dukovany, přestaňme bourat města kvůli uhlí a začněme energiemi šetřit !!! Máme veliké rezervy ,i když různé lobby tvrdí něco jiného. A tak se podívejme dál do budoucna, nenechme si ústa ucpávat penězi, mysleme na své děti, co jim tady necháme a v čem budou nuceni žít. -hic-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autor má samozřejmě v lecčemž pravdu (téměř ve všem), ale mě nepřesvědčí o výrazné problematičnosti JE. Sám si v mnohém odpovídá na základní otázku, kterou je zábor kvalitní zemědělské půdy, jako se tomu stalo v Božicích s fotovoltaikou. Já dokonce neváhám označit božická solárka za zločin!!! Za zločin na přírodě a za zločin ve prospěch solární lobby a na ni napojené subjekty! Tak to je. Běžte se podívat, kde najdete u božické FVE nějaké označení provozovatelé. Kdejaký obchod, kdejaká provozovna musí být označená a tady máme provozovnu "zvláštního ražení", která nikomu nepatří, za kterou nikdo nezodpovídá a která si prakticky dělá, co chce. A ještě k té zelené výsadbě. Prostor kolem silnice je do určité vzdálenosti ve správě SÚS Jihomoravského kraje, okresní správa Znojmo. Ti byli s vysazenými keři hotovi raz dva. Jelikož s nimi nikdo nekonzultoval výsadbu a oni o ní vlastně nevěděli a řidiči sekající dvakrát za rok vysokou trávu kolem silnic (kosy neznají a křoviňáky nemají????) tuto vysazenou zeleň "neviděli", bez milosti ji zlikvidovali! Obci tyto pozemky nepatří a tudíž by musela z vlastní vůle tlačit na SÚS i nějakého vlastníka či správce solárek, aby s tím něco udělali! To jsou všechno nepříjemná jednání, do kterých se nikomu nechce!!! Takže pokud se neozveme my občané, tak ten tlak žádný nevznikne a my se tady do konce našeho života budeme dívat na fotovoltaické články, které jsou rozesety na tisícovkách hektarů po celé naší republice. Větrníky jsou k přírodě i pozemkům šetrnější, v tom dávám autorovi za pravdu. Jaderné elektrárny máme jenom dvě, to je pro republiku velikosti Česka přiměřené. S jaderným odpadem má autor taky pravdu, nikdo ho na svém katastru nechce a Rusové, kteří nám palivo dodali, ho taky nechtějí!!! Takže otazníky přeci jenom jsou i v této oblasti! (lan)

      Vymazat