úterý 24. listopadu 2015

Návrh rozpočtu Božic na rok 2016. Můžeme vznést připomínky

Na posledním letošním zastupitelstvu bude schvalován rozpočet na rok 2016. Jeho návrh je ke shlédnutí a prostudování na úřední desce obce. Každý občan má právo se k návrhu vyslovit, požádat o vysvětlení či jeho doplnění.


Co je třeba vědět:
Rozpočet je koncipován jako vyrovnaný: výdaje 22 mil. Kč x příjmy 22 mil Kč.

Mezi příjmy se můžeme třeba ptát, co se skrývá za položkou 4112 Neinv. přijaté dotace od KrÚ ve výši 488 300 Kč. Z daňových příjmů pak má pocházet podstatná část obecních příjmů ve výši 18 557 000 Kč.

Zajímavější je vždycky výdajová stránka. Některé výdaje se zdají nadhodnocené, některé podhodnocené, asi bude ještě od zastupitelů i občanů připomínek a námětů. Kromě odvádění a čištění vody jsou nejvyšší výdaje plánovány na položku 2212 Silnice ve výši 4 155 000 Kč. Předpokládám správně, že podstatnou část spolkne příspěvek obce na budování kruhového objezdu u sýpky? I v roce 2016 se počítá s vyššími výdaji položky 3399 Ostatní záležitosti kultury - SOZ ve výši 135 000 Kč, což je v souladu s volebními programy koaličních stran. Naopak bych ještě přidal do kapitoly 3419 Ostatní tělovýchovná činnost. Navržená částka ve výši 165 000 Kč je tak tak na hraně. Ještěže snad nepostoupíme do I.B tř., to by se muselo udělat rozpočtové opatření! :-)
Nedostatečné se mi jeví vyčleněné finanční prostředky na budovu naší významné kulturní památky Kina Marta (původně hostince) ve výši pouhých 30 000 Kč. Takhle napojení na kanalizaci a rekonstrukci WC asi v plánu není! Pak je ta budova k nepoužívání!!! Taky nevím, kde se skrývá zbourání obecní stodoly u božické Jednoty a vybudování pořádného parkoviště. Taky navržená částka na opravu památek a pořízení nových pamětních desek (23 000 Kč) se mi zdá velmi, velmi nízká. Předpokládám, že koaliční i opoziční zastupitelé ještě do tvorby rozpočtu výrazněji promluví.

Jedna poznámka na závěr: Stálo by za to, aby byl rozpočet zpracován v nějak modernějším programu. Ten stávající už působí jako anachronismus.

                        (lan)



1 komentář:

  1. Prosím opravit neaktuální informace na http://www.bozice.cz/kontakty/. (lan)

    OdpovědětVymazat