neděle 8. listopadu 2015

První letošní hon

První myslivecký hon v Božicích byl zakončen posezením - poslední lečí - v místním hostinci. Jelikož myslivci seděli u slavnostně připravených stolů přímo v hlavním sále, byl jsem svědkem velmi hezkého obřadu, kterým byl hon zakončen.


Vše začalo nádherným halali neboli slavnostní fanfárou troubenou na lesní roh. Všichni myslivci povstali a po halali vyslechli zhodnocení honu, jeho výsledky a ocenění nejúspěšnějšího střelce. Celý ceremoniál hodnocení provedl "vrchní lovčí" Jaroslav Čada a moc krásně se to poslouchalo. Příjemná myslivecká mluva zaujala i nás nemyslivce. Výřad ulovených zajíc (těch bylo víc) a bažantů si myslivci prohlédli venku před hostincem. Byl umístěn v kleci na speciálním mysliveckém vozíku. Obřad byl zakončen zvoláním Lovu zdar a závěrečným halali. Posezení pokračovalo večeří.
Nepsal bych o této událostí, na kterou mě nikdo nezval, ale které jsem byl shodou okolností přítomen, kdyby mě nenapadla ta stěžejní myšlenka. V době, kdy se tradice horko těžko obnovují nebo nově zakládají, tady máme tradici živou a kvalitní. Moc bych se přimlouval za to, aby byla celá zdokumentovaná, tj natočená, popsaná a zpracovaná na DVD i v tištěné podobě. Božičtí a borotičtí myslivci včera v mých očích povyskočili o několik pater výš, protože se za svoji činnost nestydí, přípravu a organizaci honu včetně dodržování a jeho provádění mají na vysoké úrovni. Toho, že jsme závěrečný ceremoniál mohli vidět, si velice vážíme a myslivcům z Mysliveckého spolku DROP Božice-Borotice děkujeme. Ať se jim jejich činnost daří.

Na http://cadaji.rajce.idnes.cz/Bozice_-_hon_7.11.2015/#DSC_1959.jpg si můžete prohlédnout celou fotogalerii dokumentující tu hlavní část mysliveckého dne, vlastní hon.











1 komentář:

  1. Jen drobná oprava - netroubilo se na lesní roh. Ten má strojivo a používá se spíše pro koncertní účely. Na zahájení a ukončení honu zněly lovecké hlaholy a signály hrané na prostý lovecký roh, neboli lesnici (jagdhornu). Jinak je komentář v pohodě. Za dodržování a udržování mysliveckých tradic se v Božicích nemusejí stydět.
    Vložil : Mila Bugler Šebela

    OdpovědětVymazat