pondělí 14. prosince 2015

Božické jesličky opět zaplnily božickou náves i kino Marta (akt.15.12.)

Doby, kdy Ivan Hudec spolu s námi nemnohými návštěvníky vyhlížel další příchozí, jsou nenávratně pryč. Dnes už jsou Božické jesličky "zajetou" akcí, která láká desítky návštěvníků podobně jako jiné tradiční božické akce.


Vzpomínali jsme nedávno na - možná první - ročník, kdy jsme ve skromných podmínkách popíjeli červený svařák. Nevím, co se podávalo v sobotu v podvečer, každopádně je faktem, že sál kina Marta praskal ve švech a nálada byla adventně výborná.
Návštěvníci se nenechali odradit ani předvánočním úklidem či pečením cukroví a zamířili s blížící se tmou ke kinu Marta. Tam se svým programem vystoupily děti z první a čtvrté třídy paní učitelek Ralenovské a Kočí. A tento sbor potom zazpíval několik koled u kapličky. Přidali se i návštěvníci, Ivan zazvonil klekání a byla "čumenda" jako každý rok.
Poté se všichni vrátili do kina a shlédli hudební pohádku  Jana Svěráka Tři bratři s Tomášem Klusem, Zdeňkem Piškulou a Vojtou Dykem v hlavních rolích. Řada starších návštěvníků zavzpomínala na doby, kdy sem chodili jako děti .... Super atmosféra! Hlavou proletěly myšlenky nad historií budovy - hospoda, staré kino, kinokavárna Duha, diskotéka, teď zase kino ...! No, je nad čím vzpomínat i přemýšlet.

Podařilo se založit tradici, kterou už bereme v Božicích tak jako ve Znojmě Znojemské historické vinobraní. Prostě k Božicím patří! Jenom o kině se nějak přestalo mluvit, jak připomněla jedna božická zastupitelka na čtvrtečním zasedání obecního zastupitelstva. A měla pravdu!

                   (lan)

















Žádné komentáře:

Okomentovat