čtvrtek 24. prosince 2015

Školní (ne)měsíčník Salát ještě v prodeji

Až na Štědrý den jsem na pultě jednoho božického obchodu objevil oblíbený školní (ne)měsíčník Salát. Jeho druhé letošní číslo je již tradičně přehlídkou těch nejzajímavějších událostí božické školy a určitě stojí za to si jeho obsahem doplnit celé široké spektrum událostí v Božicích v roce 2015.


Na první pohled mě zaujal podtitulek názvu školního časopisu "Boží škola". Ano, tak to má být. Božice, to je přece automaticky spojeno se jménem Boží! Ves lidí Božích, Božíkových, Božejových .... už dnes přesně nezjistíme, co vedlo někdy na konci 12. století k pojmenování naší obce. Každopádně se mně podtitulek, s nímž se setkáme na každé stránce, moc líbí!
Podstatná část tohoto čísla je věnována studijnímu pobytu žáků božické školy v Anglii. Rád bych vyjádřil velké poděkování - když už to nikde jinde nezaznělo - všem pedagogům, kteří se o tento pobyt zasloužili. Nebyla to totiž žádná samozřejmost, stačily formální chyby v kopě papírů při přihlášení!!! Jedna znojemská škola by mohla vyprávět! Evropská unie = kopa papírů, nařízení a kontrol, ještě ke všemu hlavně po formální stránce. Ovšem bez EU bychom naše žáky do žádné Anglie nikdy nedostali. My, co pamatuje pobyt za železnou oponou a pohled do dáli z mikulovského zámku na jih při školních výletech, si to pamatujeme moc dobře. Jako kluk jsem si přál, abych se aspoň jednou mohl podívat do Vídně a navštívit tam své příbuzné! Dneska si jedeme zahrát tréninkově do Gaubitsche fotbal. Teda já jako divák!!! A jinak ani nemám důvod po Rakousku bloumat.

Ale zpátky ke školnímu Zahraničnímu jazykově-vzdělávacímu pobytu 39 žáků 2. stupně ZŠ Božice a (tuším) tří pedagogů. Ubytování žáků v hostitelských rodinách, doprava, stravování a pobyt ve škole byl uhrazen z evropských peněz, a to v celkové výši necelého půl miliónu korun, přesně řečeno 415 290 Kč. Návštěvy různých zajímavých míst a památek pak hradili dětem jejich rodiče. Patřila sem návštěva Londýna i s Big Benem, Tower Bridgem či Buckkinghamem, světoznámé Stonehenge, římské lázně Bath, "železná" loď SS Great Britain v přístavu Bristol i pláže v Brightonu. Sami jistě uznáte, že to hned tak zase neuvidí.

Zážitky budou mít božičtí školáci do konce života a někteří dokázali své pocity, dojmy i očekávání zachytit bezprostředně hned po návratu. Asi nejtrefnější je vyjádření jednoho šesťáka: "Když jsme byli v Anglii, myslel jsem si, že tam budou islámisti. Ale mýlil jsem se. Bylo to tam fakt super!"

                           (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat