sobota 5. prosince 2015

Prosinec - hlavně měsíc šťastných dětí

Bylo tomu tak vždycky. I v dobách hodně nesvobodných. Rozzářené dětské oči a snaha dospělých udělat jim co největší radost. Jsou však momenty, které do našich životů vstupují a my je máme buď možnost přijmout, ignorovat, nebo dokonce odmítnout.

A zatímco si od prvního adventního týdne i Božicích s dětmi hrajeme a připravujeme pro ně spousty programů, v zákulisí čekají projekty a programy, které život školáků ovlivní daleko víc.
Na naše děti čekají v roce 2016 dva takové stěžejní momenty, s nimiž si pravděpodobně ještě užijeme.
Ve vládě Bohuslava Sobotky sedí ministři, kteří hodně mluví, jak promění zemi. A nejsou za nimi vidět žádné podstatné činy. Klasickým příkladem je ministr financí a nejpopulárnější politik Andrej Babiš. 
Pak jsou ministři, kteří se do médií moc nehrnou, moc o nich neslyšíte. Jejich činy ale mění společnost na dlouhé roky dopředu. Bez velkého humbuku prosazují svou ideologii u velmi citlivých a kontroverzních témat. Nejvýstižnějším příkladem je ministryně školství Kateřina Valachová. Ve vládě není dlouho, ale už od začátku příštího školního roku spouští velký projekt inkluze, který má zaručit, že téměř všechny děti s lehkým mentálním postižením budou chodit do běžných tříd základních škol s ostatními dětmi. Řeč není o dětech tělesně postižených, které do běžných škol chodí již nyní. Jedná se o děti nějakým způsobem mentálně handicapované. Od září se podle plánu, který prosadila Kateřina Valachová, výrazně promění poměry na základních školách. Ředitelé budou mít povinnost přijmout děti s mentálním postižením, pokud o to jejich rodiče projeví zájem. Tyto děti budou naopak moci zůstat na speciálních a praktických školách, jen když o to jejich rodiče výslovně písemně požádají. Třetí zásadní změnou je, že náklady na asistenty pro tyto děti bude základním školám platit vláda ze státního rozpočtu.
Změna proti současným poměrům ve školách je zásadní. I dnes chodí řada mentálně postižených dětí do běžných základních škol. Vždy to ale záleží na svobodné dohodě s ředitelem. Ten může, ale nemusí dítě přijmout. Nic ho k tomu nenutí. Na druhé straně škola platí asistenty pro tyto děti ze svých běžných zdrojů, tedy příspěvku, který dostává od státu na žáky. Na asistenty nezískává žádné dodatečné peníze. Už deset let přitom platí pravidlo, k němuž Česko posunul rozsudek Evropského soudu pro lidská práva. Do praktické či speciální školy není možné poslat dítě s intelektem vyšším než 70 IQ bodů. To, co prosadila Valachová, nyní diktuje přijímat do všech základních škol děti s lehkou mentální retardací.
Na tuto skutečnost upozornil dnes i známý publicista Josef Klíma (znáte mj. z pořadu Očima Josefa Klímy) a potvrdili mi to tento týden i pracovníci jedné praktické školy. Všichni jsme do školy chodili, někteří jsme ve školství pracovali nebo pracujeme a většina z nás má stále někoho ve škole (děti či vnoučata, synovce či neteře, děti ze sousedství) a všichni víme, že pro dítě a jeho rodiče je nejdůležitější, aby každé to dítě zažilo i ve škole aspoň jednou začas pocit úspěchu. Násilnou inkluzí, kterou prosadila současná ministryně školství za ČSSD a podpořila vláda Bohuslava Sobotky, dostáváme tyto děti do pozice otloukánků, cílených posměšků, společenských vyděděnců a psychicky týraných dětí. Taky učitelů se nikdo neptá, jak se jim bude pracovat ve třídě, kde se kromě něj budou pohybovat jeden, dva , tři asistenti ... těch "pár dolarů" navíc, které jim přisype ministr Babiš, to v žádném případě nespraví.
Druhý - méně závažný, ale ve své podstatě taky složitý - školní problém je již připraven a bude spuštěn po novém roce. Už jsem se o něm na tomto blogu nedávno zmínil. Každá základní škola se může přihlásit do projektu Obědy pro děti. Podrobnosti najdou ředitelé škol na http://www.obedyprodeti.cz/. Jak dnes informuje ČTK, uvolní MŠMT na tento program 30 milionů korun. Úřad již vypsal dotační program pro neziskové organizace, které prostřednictvím školy nebo školní jídelny zajistí stravování dětem, jejichž rodiče nemohou z finančních důvodů školní obědy hradit. Žáky pro plně hrazené stravování vyberou školy, neziskovky pak zprostředkují peníze a zajistí uhrazení obědů potřebným. Jsem zvědav, jak se k výběru sociálně znevýhodněných žáků základních škol postaví právě školy a jak budou hledat správný klíč, kdo je sociálně slabý a kdo už nikoliv. Takový systém nevymysleli ani komunisti!
V současnosti si prý občané Česka žijí nad poměry, tak se rozhazuje - samozřejmě že ze státního a naspořeného - plnými hrstmi! Ve školství, ve zdravotnictví ... Jen nevím, jak jsme s poskytovanými službami spokojeni.
                     (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat