pátek 25. prosince 2015

Co možná ani nevíme o naší mládeži

Matěj Fučík v Salátu. Rozhovor
s ním tamtéž
Život kolem nás je tak zaplněný různými nenápadnými aktivitami, že možná ani o některých nevíme a o mnohých ani netušíme. Třeba o aktivitách našich nejmladších spoluobčanů. Dříve byli pionýři a svazáci, plno dalších spolků, které měly děti a mládež kolem sebe a na všechny bylo tak nějak vidět. Samozřejmě, že v tom byl i záměr mít všechno a všechny pěkně organizované a pod kontrolou. Stačilo pak jenom velet z těch správných míst, ostatní sklapli podpadky - a mělo to cvičit!


Samozřejmě, že to nikdy "necvičilo" podle představ "vrchnosti" a vždycky, když "poměry dovolily" a "ledy se hnuly", tak se i v Božicích objevily aktivity nekontrolované a samostatné. Tak se třeba koncem šedesátých let odvážila mládež při pořádání hodů jít i do kostela. Ten poprask, představte si! Nebo se mládež v 70. letech bez organizování scházela při pálení čarodějnic, i když se jinak oficiálně organizovalo "pálení mírových ohňů". Převažovala však činnost "pod kuratelou" dospělých, ať to byli mladí fotbalisté, mladí hasiči, střelci a "dukeláci" ve Svazarmu, mladí myslivci, včelaři ...
I dneska je tomu podobně, a tak skupinky mladých Tří králů potkáme zanedlouho u dveří našich domovů, záhy poté se opět setkáme s obnoveným velikonočním hrkáním, průběžně slyšíme o našich mladých florbalistech (škoda, že je u nás nevidíme, neboť božická tělocvična nesplňuje svými parametry soutěžní podmínky - je malá!), s příchodem jara začnou soutěže mladých fotbalistů, mladých hasičů - no a možná se s našimi mladými spoluobčany potkáme i jinde.
O jednom takovém sportovním odvětví, v němž začínají božičtí školáci úspěšně startovat je lukostřelba. Nemáme takový oddíl v Božicích, ale velmi úspěšně se lukostřelba rozvíjí v sousedním Šanově a božičtí zástupci si našli cestu i tam. Jeden takový úspěšný lukostřelec je představen v prosincovém školním časopisu Salát a jmenuje se Matěj Fučík. Je mu 11 let, je žákem V. třídy a už 3 roky jezdí 2x týdně na tréninky do Šanova. Jak jsem se dočetl v Salátu, jeho největším dosavadním úspěchem je 2. místo na republikových závodech. Doma má dokonce už 15 medailí a 9 pohárů.
V současnosti se tomuto sportu z božické školy věnují ještě Fabián Bernard ze IV. třídy a nejnověji i páťačka Veronika Zoufalá. Tak ať se jim daří.

P.S. V Šanově se v sobotu 26.12.2015 odpoledne koná Štěpánský závod v halové lukostřelbě. A připojen je i rozpis sezony 2015/2016. Tak se můžeme zajet podívat a božické lukostřelce povzbudit.

         (lan)


Matěj Fučík ve smíšeném týmu,
který získal bronz v halové lukostřelbě
o titul Přeborníka ČR 15.3.2015





Žádné komentáře:

Okomentovat