čtvrtek 17. listopadu 2016

Jak si připomeneme 17. listopad v Božicích. Třeba Občanským budíčkem (dopl.)

17.11.2016 v Božicích
Na veřejných budovách vlají státní vlajky, venku poprchává a je vlezlo, obchody mají otevřeno a většina z nás sedí doma a buď něco dělá, nebo něco poslouchá, čte si, surfuje na internetu nebo kouká na jeden z asi stovky televizních programů. Na staveništi okružní křižovatky panuje čilý stavební ruch.


Každý státní svátek bychom si měli připomínat důstojně. Otázkou ale je, jak má vypadat důstojnost. Vrcholní politici nás v minulých dvou letech přesvědčili, že ani oni sami to nezvládají a místo, aby se národ v tyto dny sjednotil aspoň ve společné úctě a uctění památky, tak nám zvyšovali adrenalin v krvi.
Letos je v pozadí oslav 17. listopadu cítit snaha oživit význam listopadu 1939. Je to určitě důležitý a správný moment. Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že události kolem 17.11.1939 posloužily jako záminka pro podobný teror jako pozdější zastřelení říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942. Mohutné vlastenecké protirežimní demonstrace 28. října 1939 už probíhaly po vypuknutí druhé světové války (po napadení Polska 1.9.1939) a předpokládám, že jejich organizátoři si uvědomovali, co může následovat. Podobně jako parašutisté a londýnská vláda Ed. Beneše museli počítat s následky úspěšného odstranění nejvýše postaveného nacistického politika během válečného konfliktu. Druhým nepříliš připomínaným momentem bylo to, že "tam bili i naše děti", dokonce taky děti z komunistických rodin, dokonce funkcionářských komunistických rodin, které se demonstrace zúčastnily. To už bylo moc i pro rodiče-členy KSČ, kteří se tak díky svým dětem postavili proti režimu.
A to je i přímý odkaz k událostem 17. listopadu 1989. Jak po desetiletích mlčení prozradil tento týden v Blesku tehdejší vysoký funkcionář Vasil Mohorita, událostem se nedalo vyhnout a čekalo se jen na záminku, na rozbušku. Tou se stal neadekvátní brutální zásah ozbrojených složek proti účastníkům pietního aktu a následného pochodu Národní třídou, jak dnes dopoledne připomněl další tehdejší funkcionář Peter Weiss, dnes velvyslanec Slovenska v Česku.
Asi je tedy dobře, že se státní svátek 17. listopadu Den boje za svobodu a demokracie připomíná shromážděními (bojovníků za svobodu, studentů), pochody a happeningy. V Božicích oslavujeme tento státní svátek prací. A večer v 19:30 h můžete nechat zvonit budíky! Letošní oficiální program oslav je má totiž zařazené jako vyvrcholení dnešního svátečního dne: Mají probudit občanskou společnost.

  • Letošní 17. listopad se ponese v duchu probuzení občanské společnosti.
  • Poprvé v historii se spojilo sedm občanských iniciativ a pod hlavičkou Festivalu svobody budou ve čtvrtek pořádat kulturní akce i občanská shromáždění po celé republice.
  • Na Národní třídě se uskuteční pouliční slavnost Korzo Národní završená večerním Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí.
  • Vrcholem festivalu by měla být akce Občanský budíček.
  • Po celé republice by se měly rozeznít tisíce budíků.
                                                                                            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat