sobota 12. listopadu 2016

Zvláštní úplněk v pondělí. Podívejte se!

Od naší spolupracovnice jsem dostal upozornění na zajímavý přírodní úkaz, který nás čeká v nejbližších dnech. V pondělí 14. listopadu 2016 se na obloze ukáže největší úplněk od roku 1948. Bude o trochu 
jasnější a o něco větší než ostatní úplňky. Nic víc ale nečekejte.




Nabízí se otázka, proč jsou vlastně některé úplňky větší než ostatní? Náš kosmický souputník neobíhá kolem Země přesně po kruhové dráze, ale po mírně výstředné elipse. A tak je Měsíc někdy k Zemi blíž (tato doba se označuje jako přízemí) a někdy trochu dál (tzv. odzemí). Čím lépe se doba přízemí kryje s okamžikem úplňku, tím větší měsíční kotouč pak na obloze vidíme.

Úplňkům, které se odehrávají poblíž přízemí, se mnohdy říká superúplněk nebo také superměsíc. A právě takový superúplněk nastane letos v listopadu a pak i v prosinci. Listopadový úplněk nastane 14. listopadu ve 14 h 51 min. Ne v každém přízemí je k nám totiž Měsíc stejně blízko. Náš souputník se k nám 14. listopadu přiblíží na vzdálenost 356 509 kilometrů, v prosinci jen na 358 461 kilometrů.

Souhra okamžiku úplňku a velmi blízkého přízemí vykouzlí v listopadu největší úplněk od 26. ledna 1948. Příští podobně velký úplněk nastane až 25. listopadu 2034. Řečí čísel to znamená, že listopadový superúplněk bude o 14 procent větší ve svém průměru a o 30 procent jasnější než úplněk v odzemí. Zní to lákavě, ale věřte, že takového rozdílu si očima na nebi sotva všimnete.
I když superúplněk zdaleka nebude tak super, jak se podle novinových titulků může zdát, přesto bude stát za to, se na něj podívat. Nejzajímavější je pozorování jeho východu, který se odehraje nad severozápadním obzorem okolo půl páté večer. Ke sledování nepotřebujete žádný speciální dalekohled, jen si najděte místo s dobrým výhledem právě na severozápad. Bez jasné oblohy to ale samozřejmě nepůjde a předpovědi na pondělí jsou zatím nejisté.

Už v neděli večer by mohl být Měsíc krásně vidět. Pár hodin po úplňku se dost často zatáhne (přijdou mraky), a když je úplněk v pondělí skoro ve tři hodiny odpoledne, tak v pondělí večer by už mohl být za mraky. Tak na něj čekejte už v neděli večer!
          (Zaja)

Žádné komentáře:

Okomentovat