pondělí 14. listopadu 2016

Superúplněk je vidět!

Tak jsem v 19 hodin vyšel na dvůr a vyfotil si superúplněk. Nemám objektiv na větší přibližení a ještě větší rozlišení, takže aspoň doklad toho, že superúplněk 14.11.2016 bylo možno v Božicích pozorovat.


V našem životě to nezmění nic, naší planetě Zemi to asi taky nijak nepomůže a našemu věrnému odštěpeneckému souputníkovi to asi život taky nedá. Tak tedy astronomická zajímavost. A pokud nevíte, tak ta jeho velikost je tentokrát dána tím, že je v nejbližší možné blízkosti matičce Zemi. Je to jenom pár kilometrů od nás, lépe řečeno je to něco přes 356 000 km. Na dovolenou tam asi v dohledné době lítat taky nebudeme a dokonce nás ani netrápí starosti žab z Nerudových Písní kosmických: "Jen bychom rády věděly," vrch hlavy poulí zraky, "jsou-li tam tvoři jako my, jsou-li tam žáby taky!" 
                                       (lan)

1 komentář:

  1. Nejjasnější úplněk už dnes v noci
    Ten největší, listopadový, totiž z Česka nastal pod obzorem, a tak ten fyzicky největší a tudíž i nejjasnější uvidíme z našeho území už dnešní noci z úterý 13. prosince na středu. Úplněk totiž nastane asi jednu hodinu po půlnoci.
    Tedy, chcete-li vidět opravdu nejjasnější a největší úplněk pozorovatelný v letošním roce z Česka, dívejte se v noci z 13. na 14. prosince, nejlépe krátce po půlnoci.

    OdpovědětVymazat