úterý 14. února 2017

Jen tak brouzdám po netu ...

Na https://www.google.cz jukne toto...
Jen tak brouzdám po netu a na https://www.google.cz mě zaujala tato "dvojka". Jako bych to už někde viděl ...


Navíc před několika dny vyšel v Babišových Lidových novinách na titulní stránce stránce hlavní článek nazvaný Chátrající domy hyzdí města a ohrožují lidi s podtitulkem Každá druhá obec v Česku se potýká s budovou v havarijním stavu. Na demolice chybějí peníze.

Touto problematikou se okrajově zabývalo i poslední zasedání zastupitelstva obce Božice. I tam zazněla informace, že na jiný božický dům v havarijním stavu je již vydán demoliční výměr a brzy by měl přestat "zdobit" jeden z vjezdů do naší obce.
Kdo se někdy zabýval historií obcí v tzv. pohraničí (nověji příhraničí), ví, že v různých obdobích po roce 1945 přicházely "demoliční vlny", při nichž byly zchátralé a neobydlené domy vojenskou technikou srovnány se zemí. To již dneska nejde, ale zbourání zchátralých, přestavby starších zachovalých a modernizace zánovních domů jsou prakticky na denním pořádku.
A nejen v Božicích. Když jsme v neděli při cestě na fotbal do Hrušovan n. Jev. projížděly přes Břežany, všiml jsem si, že i zde je stavební ruch dosti patrný. Je dobře, že naše vesnice ožívají, protože - bohužel - víc než 70% české populace bydlí ve městech a příměstských aglomeracích.
              (lan)


2 komentáře:

  1. Z duvodu takto zvyseneho stavebniho ruchu je treba tto novodobou vystavbu regulovat, aby raz architektury a lidove zastavby zustal ve vesnickem stylu. Tak jako u vseho je treba zavest jasny rad a pravidla. Uzemni plan nic z toho neresi. UP resi napr.ze busovy mohou mit max1 patro. Ze ale bude mit stavba napr.400m2 neresi.

    OdpovědětVymazat